“Romania a trecut prin faza de austeritate intre anii 2009 si 2012, iar acum vrem sa ‘armonizam’ austeritatea. Mai exact, vrem sa consolidam situatia fiscala a tarii dar in acelasi timp sa furnizam si anumiti stimuli pentru dezvoltarea economiei. Romania trebuie acumsa intre in faza pozitiva a unui ciclu economic”, a declarat Vosganian.

Intrebat daca intrarea in zona euro ar reprezenta cu adevarat o veste buna pentru Romania in conditiile actuale, ministrul a mentionat ca exista anumite avantaje ale monedei europene pe care nu trebuie trecute cu vederea.

“Daca am fi in zona euro ar fi o garantie suplimentara pentru investitori carora poti sa le arati ca ai acelasi ‘sange’ ca alte economii, si ca riscul de tara este mai scazut pentru ca exista insitutii care monitorizaeaza tarile din zona euro . Daca esti in zona euro, sunt niste reguli pe care trebuie sa le urmezi. Din acest motiv ne asumam obiectivul aderarii dar nu am impus niciun termen limita clar pentru ca mai intai trebuie sa crestem competitivitatea economiei”, considera Vosganian.

In ceea ce priveste data aderarii la zona euro, ministrul a evitat un raspuns transant mentionand doar ca in Romania “se vorbeste” despre anul 2018.

“Am mentinut obiectivul de aderare la zona euro in asteptare. Pentru a intra in grafic trebuie sa tinem deficitul sub 3%, datoria publica sub nivelul de 60% din PIB, iar inflatia mentinuta in jurul a 3%”, a spus Vosganian.

Rata anuala a inflatiei a ajuns in martie la 5,25%. Proiectia Bancii Nationale a Romaniei (BNR) privind rata inflatiei in acest an este de 3,5%, cu o tinta de 2,5%, plus/minus un punct procentual.