10 Mai 2013

Radu Craciun: Activele fondurilor de pensii vor atinge 10 MLD. euro in 2018



Daca se va mentine ritmul de crestere a contributiilor obligatorii la fondurile de pensii administrate privat stabilit, adica de 0,5% anual, activele administrate de acestea ar putea atinge in numai cinci ani valoarea de 10 miliarde de euro, a declarat Radu Craciun, membru al boardului Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

"Astfel, industria va creste cu peste cinci fata de cat este in momentul de fata, din care 8 miliarde de euro vor reprezenta numai Pilonul II de pensii. Acest salt inseamna o crestere medie anuala de 27% a activelor fondurilor", a spus Radu Craciun (foto).

Forumul Pietei de Capital, un eveniment organizat de Wall-Sreet.ro in parteneriat cu Bursa de Valori Bucuresti, Ernst&Young Romania, Sibex, SIF Muntenia, Erste Asset Management, SAI Muntenia Invest, Schoenherr si Asociatii si Sibex.

El a adaugat ca presupunand ca alocarea pe actiuni va ramane aceeasi si daca nu apar tensiuni suplimentare in piata, cu privire la lichiditate, ar trebui ca aceasta crestere de 27% sa fie oglindita de o crestere in ceea ce priveste tranzactionarea libera a actiunilor in piata (free-floatul) e 25% anual, ceea ce mi se pare foarte ambitios.

De asemenea, Radu Craciun a precizat ca “Bursa din Bucuresti a pierdut trenul cu bursele din regiune, daca ne uitam la procesul de coagulare al pietelor de capital” in privinta free-float-ulului, ceea ce reprinta o consecinta a lipsei de viziune pe termen lung a decidentilor locali. Ca urmare, “Bursa va continua sa opereze ca un canal de finantare a economiei, cel mult mediu”.

In opinia sa, mecanismele de finatatare ale unei economii sunt elemente strategice si “cum Bursa va putea juca un rol redus in acest sens, ar fi important ca anumite canalele secundare sa fie puse in valoare”. De exemplu, din punct de vedere al fondurilor de pensii, programe de finantare multilaterlae, impreuna cu BEI sau alti creditori internationali.

De asemenea, fondurile de pensii ar trebui sa participe la creditele sindicalizate alaturi de banci, adresate companiilor romanesti, fie la finatarea proiectelor de infrastructura din Romania. Totodata, s-ar putea crea un fond comun, de foma unui pool, in care fondurile de pensii sa-si pastreze o parte din fonduri si care sa aiba un management privat.

“Este extrem de importanta diversificarea canalelor de finanatare ale economiei. Pe de o parte este nevoie de implicarea ASF prin gasirea unui echilibru just intre risc si finantare, altfel vom ramane conservatori pentru foarte mult timp", a conchis Radu Craciun.



Citeste si