Cursul de schimb al yenului a trecut vineri pragul de 101 unitati fata de dolar, urcand la maximul ultimilor 4 ani, dupa o depreciere de peste 20% in ultimele sase luni, pe fondul planului de sprijinire a exporturilor desfasurat de guvern si banca centrala, scrie Mediafax.
Yenul a scazut vineri cu 0,7%, cursul urcand la 101,27 yeni pe dolar, dupa ce a atins un maxim de 101,37 unitati, cea mai slaba valoare inregistrata de valuta japoneza din aprilie 2009, potrivit Bloomberg.

Fata de euro, yenul a coborat cu 0,5%, la 131,84 unitati pentru un euro.

Declinul de vineri a fost determinat de speculatiile din piata ca investitorii locali migreaza spre active straine in cautarea unor randamente mai bune, in contextul programului de stimulare a economiei derulat in ultimele luni de guvernatorul bancii centrale, Haruhiko Kuroda si premierul Shinzo Abe.

Celelalte monede din regiunea Asia-Pacific inregistreaza de asemenea scaderi, inclusiv in Australia si Coreea de Sud.

In aceasta saptamana, yenul a scazut cu 2,3% fata de dolar si cu 1,6% in raport cu euro. Moneda unica europeana a coborat cu 0,7% fata de dolarul SUA.

Media estimarilor analistilor contactati de Bloomberg arata ca deprecierea yenului ar putea continua pentru tot restul anului, cu un curs de 104 unitati la sfarsitul lui 2013.

Yenul a coborat cu peste 21% in ultimele 6 luni, situatie care a atras nemultumirea oficialilor din alte tari, care sunt ingrijorati de scaderea competitivitatii propriilor exporturi.

Ministrul sud-coreean al Finantelor a declarat in luna aprilie ca deprecierea yenului are "un impact semnificativ" asupra economiei Coreei de Sud, mai grav decat amenintarile Coreei de Nord.

Speculatiile din piata ca autoritatile de la Seul ar putea reactiona prin masuri menite sa deprecieze moneda nationala, wonul, au determinat deprecierea acesteia vineri cu 1,4%, la 1.106 unitati pentru un dolar.

Banca centrala din Australia a coborat marti dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 2,75%, un nou minim istoric, acuzand nivelul "neobisnuit de ridiat" al dolarului australian.

Moned australiana a inregistrat in aceasta saptamana cel mai abrupt declin din ultimele 12 luni, de 2,7%, fiind aproape de paritate fata de dolarul SUA.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri