Farallon Capital, York Capital Management, QVT Financial si Dromeus se numara printre fondurile de hedging care urmeaza sa participe la recapitalizarea sectorului bancar elen.

Fondurile sunt printre cele mai mari institutii financiare implicate intr-o emisiune de actiuni de 550 de milioane de euro a Alpha Bank, a doua mare banca din Grecia. Emisiunea urmeaza sa fie finalizata la mijlocul lunii iunie, au declarat surse apropiate situatiei.

Alte fonduri interesate de investitii in bancile elene includ Third Point, care anul trecut a obtinut un profit de 500 de milioane de euro in urma unor achizitii la pret redus de obligatiuni ale statului elen, precum si CQS.

Reprezentanti ai Farallon, York, CQS si Third Point au refuzat sa comenteze, in timp ce QVT nu a raspuns intrebarilor transmise de Financial Times.
Investitiile private la Alpha Bank vor fi completate de o injectie de capital de 4 miliarde de euro de la un fond al statului elen.

"Creditorii internationali au facut pana la urma din aceasta situatie o afacere foarte buna pentru fondurile de hedging", a spus un managerde la una dintre firmele implicate. Fondurile au putut investi doar circa o treime din cat au cerut, a sps el.

Chiar daca autoritatile elene spera sa repete succesul Alpha Bank si in cazul altor banci care au nevoie de capital, fondurile de hedging sunt mai precaute, noteaza Finacial Times.

Unele fonduri analizeaza o participare la recapitalizarea Piraeus Bank, in timp ce cazul National Bank of Greece este considerat diferit, institutia de credit fiind privita ca un candidat mai probabil pentru o nationalizare aproape totala.

Cele mai mari patru banci din Grecia - National Bank of Greece, Alpha Bank, Piraeus Bank si Eurobank - trebuie recapitalizate dupa ce au inregistrat pierderi extrem de mari din participarea la un program de stergere a datoriilor satatului elen.

Alpha Bank, Piraeus Bank si National Bank of Greece au anuntat ca pot atrage din surse private capital reprezentand peste 10% din necesarul de recapitalizare, situatie care le permite sa-si pasteze managementul privat, in timp ce statul va avea drepturi reduse de vot, chiar daca va asigura restul necesarului de capital. Eurobank va fi recapitalizata integral de Fondul Elen de Stabilitate si va intra sub controlul statului, insa banca are planuri pentru a reveni la un actionariat privat cat mai repede posibil.

Eurobank detine in Romania Bancpost, iar National Bank of Greece Banca Romaneasca, in timp ce Alpha Bank si Piraeus Bank deruleaza operatiuni sub brand propriu.