Sapte luni au trecut de cand Cristian Sima, fostul sef al casei de brokeraj WBS Romania, a fugit din tara dupa ce a pierdut banii mai multor clienti. Prim-vicepresedintele ASF Daniel Daianu, unul dintre fraudati, nu sufla un cuvant despre acest caz, procurorii ridica din umeri cand sunt intrebati despre ancheta, in vreme ce Sima da nestingherit declaratii TV despre dezvoltarea pietei de capital romanesti si noua autoritate de supraveghere financiara.
In octombrie 2012 brokerul Cristian Sima a plecat din Romania dupa ce a pierdut, potrivit propriilor spuse, 2 milioane euro din portofoliile pe care le administra in numele mai multor clienti. Printre acestia s-au aflat si nume cunoscute precum Ctlin Predoiu, Daniel Dianu, Andreea Raicu, Irina Shrotter sau Puiu Popoviciu.

Pe langa acestia s-au aflat si o serie de clienti departe de statutul de „vedeta”, care au pierdut fiecare sume de la cateva mii de euro, la cateva sute de mii de euro. O buna parte dintre acestia au depus plangeri penale impotriva lui Sima inca de anul trecut insa ancheta nu a fost inceputa nici macar astazi.

Situatia este cu atat mai ciudata cu cat persoane cu o putere si o influenta mult mai mare, precum Daniel Daianu - unul dintre cei doi sefi ai Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), se feresc sa faca demersuri pentru grabirea anchetei.

Nu vreau sa vorbesc despre cazul Cristian Sima”, a fost raspunsul lui Daianu, intrebat de catre wall-street.ro despre motivele pentru care nu a depus o plangere penala sau civila impotriva brokerului.

De cealalta parte micii investitori care au pierdut banii pe mana lui Sima spun ca de aproape jumatate de an procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti promit ca ancheta va fi demarata in curand.

„La o luna dupa izbucnirea scandalului am depus o plangere penala la DIICOT. Dupa cateva saptamani ni s-a spus ca nu este de competenta lor asa ca dosarul a fost mutat la Parchet. Acolo lucrurile sunt blocate de la sfarsitul lui noiembrie 2012 si pana acum. Suntem cam sase persoane care am depus plangere penala impotriva lui Cristian Sima. De la sfarsitul lui decembrie procurorul care se ocupa de dosar ne-a chemat adesea sa dam declaratii si de multe ori ne-a spus ca in cateva zile incepem ancheta penala, fara insa ca acest lucru sa se intample vreodata”, a declarat unul dintre investitorii care au fost fraudati de Sima si care spune ca a pierdut o suma „de ordinul sutelor de mii de dolari”.

Reprezentantii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti nu au raspuns la o solicitare trimisa de wall-street.ro in urma cu trei saptamani cu privire la stadiul in care se afla dosarul Cristian Sima.

Contactat telefonic, procurorul care se ocupa de caz a refuzat sa dea orice detalii despre momentul la care ancheta ar putea sa fie demarata.

Investitorul citat anterior spune ca a inceput sa investeasca prin intermediul casei de brokeraj WBS in 2007, mizand in special pe actiunile americane.

„Foarte putini brokeri sau firme de brokeraj ofereau in acea perioada la tranzactionare bursele externe. L-am ales pe Sima pentru ca era foarte cunoscut in piata”.

Acesta spune ca a investit sume mari pentru ca obisnuia sa cumpere doar actiunile unor companii importante din SUA si niciodata derivate sau instrumente financiare cu levier.

„Stiam ca in cel mai rau caz pot pierde 10-20% la o eventuala cadere a pietei. Spre deosebire de alti clienti ai lui Sima, n-am avut niciodata cont discretionar; Sima nici nu avea voie sa tranzactioneze vreo actiune din portofoliu fara acordul meu. Cand vroiam sa fac o tranzactie trimiteam un mail pe adresa WBS si cineva din backoffice imi raspundea. Cu Sima nu am vorbit niciodata direct, asa cum am inteles ca o faceau clientii sai mai importanti”, mentioneaza investitorul.


Vedetele spera sa isi recupereze o parte din bani daca nu il vor da in judecata pe Sima


In vreme ce micii investitori se lovesc de ignoranta procurorilor, vedetele care aveau portofolii administrate de Sima nu se grabesc sa il actioneze in judecata pe fostul broker.

„Se pare ca persoanele mai cunoscute care au fost fraudate de catre Cristian Sima nu vor sa depuna plangeri penale. Pe mine m-a sunat avocatul sa imi spuna ca o parte dintre acestea n-ar depune plangere pentru ca spera sa ajunga la o intelegere cu Sima: acesta sa revina in Romania si sa ii despagubeasca intr-o anumita masura. Sunt om normal la cap. Niciodata nu as mai semna un contract si nu as face o astfel de intelegere cu Sima. Nu stiu care sunt motivele pentru care ancheta nu incepe. Pot doar sa presupun ca fie sunt presiuni la care sunt supusi procurorii, fie este vorba de incompetenta”, spune investitorul mentionat anterior.

Si pentru ca tabloul sa fie complet, Cristian Sima nu pare sa se teama de eventualele pedepse din partea justitiei romane, brokerul obisnuind sa aiba interventii in direct la posturile TV, comentand diverse subiecte. Ultima declaratie a lui Sima a avut loc la postul B1 TV, acesta afirmand ca Daniel Daianu a recunoscut personal ca nu stie nimic despre Bursa, asta in ciuda faptului ca in prezent ocupa functia de prim-vicepresedinte al ASF.

De asemenea, Sima nu s-a ferit nici sa dea sfaturi pentru dezolvatarea pietei de capital din Romania, precizand ca tara noastra trebuie sa organizeze in acest an o bursa de energie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri