Soros Fund Management si-a restrans investitia in SPDR Gold Trust, cel mai mare fond de investitii pe piata de profil, cu 12%, la 530.900 de actiuni, pana la 31 martie, comparativ cu cele trei luni anterioare, potrivit datelor Comisiei americane pentru bursa si valori mobiliare (SEC), transmite Bloomberg.

In ultimele trei luni ale anului trecut, Soros Fund Management a taiat cu 55% plasamentele in aur.

Fondurile administrate de Northern Trust si BlackRock si-au redus detinerile de acest tip cu mai mult de jumatate, in primul trimestru, conform datelor comunicate de SEC.

Paulson & Co.cel mai mare investitor in instrumente financiare garante in aur (SPDR), detinea la sfarsitul primului trimestru 21,8 milioane de titluri, in timp ce Schroder Investment Management Group a cumparat 2,1 milioane de titluri.

Pretul aurului a atins un nivel record in 2011, dar luna trecuta a intrat in "piata bear", stergand 42 de miliarde de dolari din valoarea titlurilor garantate in aur tranzactionate la bursa (exchange traded funds-ETP), potrivit datelor Bloomberg.

Unii investitori si-au pierdut increderea in aur ca plasament sigur, preferand activele mai riscante. Indicii bursieri au atins niveluri record in acest an, sustinuti de masurile de stimulare a economiilor adoptate de bancile centrale, care nu au amplificat inflatia.

Pretul aurului se indreapta astfel spre primul declin anual din 2000, dupa ce a inregistrat cea mai lunga perioada de crestere din ultimele noua decenii.

In acest an, contractele futures pentru aur au scazut cu 18%, pana la 1.372,6 dolari uncia, la bursa Comex din New York, in timp ce indicele materiilor prime Standard & Poor’s GSCI a coborat cu 3,5%, iar indicele mondial al actiunilor MSCI a avansat cu 11%.

In urma informatiilor referitoare la reducerea plasamentelor in aur ale lui Soros, Northern Trust si BlackRock, cotatia aurului a coborat la cel mai redus nivel din aproape o luna, la bursa din New York.

Pretul aurului cu livrare in iunie este in declin cu 1,6%, la 1.373,8 dolari uncia, dupa ce a atins 1.368 dolari uncia, nivel minim dupa 18 aprilie.