Bursa de la Bucuresti a crescut cu 0,25%, intr-o piata unde cei mai multi investitori au adoptat pozitii de asteptare, astfel ca lichiditatea a ajuns la doar 13,2 milioane lei, cel mai redus nivel din ultimele trei saptamani, scrie Mediafax.
"In conditiile in care pietele din SUA si Marea Britanie au fost inchise, volumele de la BVB au fost foarte mici. Este bine ca entuziasmul a revenit, cel putin la nivelul preturilor, deoarece la nivelul volumelor inca nu se simte. Perioada ex-dividend a fost total diferita in acest an fata de ceea ce s-a intamplat in 2012, astfel ca o parte dintre investitorii care au vandut inainte de dividend intra acum la cumparare, in speranta ca si pe piata din Romania vom vedea maxime in ceea ce priveste preturile, daca nu dinainte de criza, macar pentru perioada de dupa 2009", a declarat directorul general al Rombell Securities, Adrian Tod.

Piata a deschis ziua in stagnare, pentru ca dupa primele minute sa treaca pe crestere usoara. Atentia putinilor investitori prezenti la tranzactionare a fost axata din nou doar pe cateva actiuni. Rulaje de peste 50.000 de lei au inregistrat actiunile emise doar de 14 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 13,2 milioane lei (3 milioane euro), valoare cu 40% sub rulajul de vineri, de 22 milioane lei (5 milioane euro). O lichiditate mai redusa decat cea de luni a fost inregistrata pe 3 mai, cand operatiunile au cumulat numai 12,6 milioane lei (2,9 milioane euro).

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in crestere cu 0,34%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a urcat cu 0,82%.

In acelasi timp, cei doi indici extinsi ai Bursei, BET-XT si BET-BK au avansat cu 0,7% si, respectiv, cu 0,79%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP). BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile si FP, dar si actiunile bancii austriece Erste (EBS).

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, s-a plasat cu 1,22% peste inchiderea de vineri. Actiunile SIF-urilor au incheiat ziua cu cresteri de 1,43% - 3,25%, in timp ce titlurile FP au scazut cu 0,38%.

"Cresterile inregistrate de SIF-uri in ultima perioada ar putea fi determinate de unii investitori care se asteapta la o eventuala eliminare a pragului de detinere. Intrebarea care se pune este, insa, daca nu cumva este putin cam tarziu pentru acest lucru, avand in vedere ca majoritatea SIF-urilor, cu exceptia SIF Oltenia, au inceput sa lichideze deja perlele coroanei, vanzand actiunile BCR si reducandu-si considerabil detinerile la BRD. Din pacate, banii rezultati din aceste vanzari s-au indreptat spre buzunarele actionarilor si nu spre noi investitii (cu exceptia SIF Banat-Crisana in acest an), fapt ce a dus la decapitalizarea SIF-urilor", a afirmat brokerul.

Actiunile SIF Transilvania (SIF3) si Fondul Proprietatea au fost cele mai lichide din piata principala, cu transferuri de 2,6 milioane lei si, respectiv, 1,9 milioane lei. Pretul titlurilor SIF Transilvania a crescut cu 2,38%, la 0,56 lei, iar actiunile FP au scazut cu 0,38%, la 0,657 lei.

"Un lucru imbucurator pentru piata de capital din Romania este inchierea cu succes a ofertei secundare de la Transgaz si a plasamentului privat cu actiuni OMV Petrom, ceea ce ne poate oferi sperante de mai bine si pot incuraja statul sa continue planul de listari. Aceste listari pot insemna declick-ul de care au nevoie atat investitorii autohtoni, cat mai ales cei straini pentru a investi masiv pe piata locala, unde randamentele din dividende sunt de doua cifre la multe companii mari, in timp ce randamentele la depozitele bancare sunt sub 5% pe an", a mai spus Tod.

Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat in total actiuni de doar 153.000 de lei, valoare de aproape patru ori sub rulajul de vineri, de 591.000 de lei.

La inchiderea pietei de la Bucuresti, bursele de la Frankfurt si Paris erau in crestere cu pana la 0,8%. Pietele din Marea Britanie si SUA sunt inchise luni cu prilejul unor sarbatori.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri