Bursa de la Bucuresti a crescut cu 0,24%, intr-o piata unde atentia investitorilor a continuat sa fie axata doar pe actiunile de regula lichide, dar lichiditatea nu a reusit sa depaseasca 24 milioane lei, scrie Mediafax. Aceasta a fost cea de-a patra sedinta consecutiva in care principalii indici ai BVB au inchis in urcare.
Piata a fost pe verde inca de la deschidere, insa investitori au vizat doar cateva actiuni. Astfel, rulaje de peste 50.000 de lei inregistrau doar 16 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.

Investitorii au transferat in total actiuni de 23,7 milioane lei (5,4 milioane euro), valoare aproape dubla, totusi, fata de rulajul de luni, de numai 13,2 milioane lei (3 milioane euro). Peste 20% din lichiditatea de marti a fost asigurata de deal-uri cu titluri Transgaz (3,4 milioane lei), SIF Moldova (887.000 de lei) si OMV Petrom (848.000 de lei).

"Peste tot au scazut foarte mult volumele, cam pe toate pietele din regiune. La Transgaz se mai ia putin profit dupa oferta secundara de vanzare. In perioada urmatoare cred ca pietele vor fi destul de volatile, iar volumele vor ramane destul de mici. Este posibil sa vedem si o corectie, deoarece cred ca politicile de stimulare a economiei japoneze derulate in ultima perioada sunt un «game changer» si nu cred sa stie cineva ce se poate intampla si care vor fi consecintele unei politici atat de agresive de quantitative easing (politica monetara de stimulare a economiei - n.r.)", a afirmat un broker.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni de la BVB, a incheiat ziua in crestere cu doar 0,17%, in timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,39%.

In acelasi timp, indicele BET-FI, care reflecta evolutia actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a stagnat.

Cei doi indici extinsi ai Bursei, BET-XT si BET-BK, au avansat cu numai 0,14% si, respectiv, cu 0,63%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile si FP, precum si actiunile bancii austriece Erste (EBS).

Actiunile Transgaz (TGN) si titlurile Erste au fost cele mai lichide din piata, cu transferuri de 4,1 milioane lei (din care trei deal-uri de 3,4 milioane lei) si, respectiv, de 3,9 milioane lei. Pretul titlurilor Transgaz a crescut cu 1,12%, la 208,3 lei, iar actiunile Erste au urcat cu 2,53%, la 109,6 lei.

Actiunile Fondului Proprietatea au consemnat un rulaj de 3,4 milioane lei, iar pretul a stagnat la 0,657 lei.

Titlurile SIF Transilvania (SIF3) au continuat sa inregistreze cel mai mare rulaj dintre SIF-uri, de 3,1 milioane lei, iar pretul a crescut cu 0,89%, la 0,565 lei.

"Actiunea SIF Transilvania este destul de lichida, de fapt cea mai lichida, plus ca acolo sunt si flow-uri mai speculative. Totusi, nu gasesc o explicatie logica de ce nu s-au ajustat ex-dividend (dupa trecerea datei de inregistrare pentru dividende, cand de regula pretul actiunilor scade cu o valoare apropiata de cea a dividendului - n.r.). Probabil vom afla la un moment dat de ce se cumpara asa, dar atunci nu prea va mai conta", a mai spus brokerul.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 1,5 milioane lei, valoare cu mult peste rulajul de 152.000 de lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 1,8%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri