CNMV l-a amendat cu 115.000 de lei pe omul de afaceri Alexandru Farcas, presedinte Consiliului de Administratie al Chimica Orastie (CHII), pentru manipularea pietei in tranzactia prin care a preluat pachetul majoritar de actiuni al firmei de la asociatia salariatilor PAS.
Amenda aplicata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) reprezinta jumatate din valoarea tranzctiei prin care Farcas a preluat 63% din actiunile Chimica Orastie in 10 mai 2012, potrivit unei ordonante emisa in 18 ianuarie.

In urma tranzactiei, Farcas a ajuns sa detina 64,11% din actiunile producatorului de mase plastice din Orastie, scrie Mediafax.

Ordonanta a fost contestata de Farcas si a fost respinsa joi de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), care a preluat la finele lunii aprilie atributiile CNVM.

Potrivit CNVM, Farcas stia inaintea tranzactiei ca PAS vrea sa vanda 63% din actiunile Chimica Orastie, la pretul de 0,1 lei/titlu, fiind informat in prealabil de presedintele asociatiei salariatilor, Iulian Chivu. Astfel, Farcas a utilizat o informatie privilegiata, fapta interzisa de legislatia pietei de capital.

"S-a constatat faptul ca Alexandru Farcas, in calitate de client cumparator, si Iulian Chivu, in calitate de presedinte al Asociatiei Chimica PAS Orastie (persoana desemnata de catre PAS in relatie cu intermediarul tranzactiei), au avut o intelegere prealabila realizarii operatiunii din data de 10.05.2012, in sensul stabilirii momentelor exacte ale emiterii si introducerii ordinelor si derularii tranzactiei mentionate, operatiuni care, prin circumstantele lor, reprezinta o activitate de manipularea pietei de capital (...) actiuni interzise de art.248 din Legea nr.297/2004 (legea pietei de capital - n.r.)", se arata in ordonanta.

Farcas a cumparat pachetul de actiuni, pe 10 mai 2012, la pretul de 0,1 lei/titlu, cu mult sub cotatia anterioara de la bursa, de 2,02 lei/actiune, inregistrata pe 10 aprilie 2012.

CNVM mentioneaza in ordonanta ca banii incasati de Asociatia Salariatilor, respectiv 227.000 de lei, pentru actiunile vandute au fost transferate ulterior catre Farcas, "conduita atipica unei tranzactii realizate prin intermediul pietei de capital".

"Faptele ce constituie acest ansamblu de operatiuni, modalitatea prin care s-au transferat 2.294.944 de actiuni CHII din contul Asociatiei Chimica PAS Orastie in contul domnului Farcas Alexandru, precum si modalitatea de transfer si destinatia fondurilor rezultate din operatiune, reprezinta o tranzactie care a presupus un procedeu fictiv, ceea ce reprezinta o operatiune de manipulare a pietei asa cum este aceasta definita la art.244 alin.(5) lit. b) din Legea nr.297/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, actiune interzisa de art.248 din Legea nr.297/2004, cu modificarile si completarile ulterioare", arata Comisia.

Totodata, CNVM l-a amendat cu aproape 115.000 de lei si pe presedintele PAS, Iulian Chivu, care a fost imputernicit sa vanda actiunile.

Chimica Orastie a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 44,4 milioane lei (aproape 10 milioane euro), in scadere cu 30% fata de anul 2011, si un profit de 1,2 milioane lei (270.000 de euro). In anul 2011, firma a consemnat pierderi de 702.000 de lei si o cifra de afaceri de 63,8 milioane lei.

La doua saptamani dupa tranzactia prin care Farcas a preluat pachetul majoritar de actiuni la Chimica Orastie, AGA a decis divizarea firmei, desprinderea unei noi societati, Chimica Agricol. Operatiunea inca nu a fost realizata, iar actiunile Chimica Orastie sunt suspendate de la tranzactionare inca din 8 iunie 2012.

La o zi dupa tranzactia prin care Farcas a preluat pachetul majoritar de actiuni, pretul actiunilor a urcat pe piata Rasdaq de la 0,1 lei la 1,95 lei, pe un rulaj de numai 195 de lei.

Astfel, cel mai recent transfer cu actiunile firmei a fost realizat la 1,95 lei, iar la aceasta cotatie capitalizarea firmei este de aproape 7 milioane lei (1,5 milioane euro).

Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri