Premierul Victor Ponta a declarat ca in cursul zilei de miercuri Corpul de Control al Guvernului face verificari privind modificarea deciziei Executivului de impozitare cu 85% a salariilor compensatorii pe care si le-au acordat membrii fostelor comisii care au format ASF, scrie Mediafax.
Decizia vine in conditiile in care din ordonanta aprobata de Executiv rezulta ca impozitul de 85% nu va fi aplicat doar pentru fostii membri ai comisiilor din comasarea carora a fost infiintata Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), ci inclusiv in mediul privat, pentru membrii consiliilor de administratie si de conducere, la incetarea contractului de munca inainte de termen.

"Vorbim de cele trei comisii care au existat pana la momentul la care s-au unit in ASF, si anume CSA, CNVM si Pensii Private. Acel impozit de 85% se aplica la cei care au facut parte din aceste trei comsiii si care si-au votat singuri 20 sau nu stiu cate zeci de salarii compensatorii. Asta am discutat in sedinta de Guvern, asta am aprobat", a spus Ponta.

La momentul ordonantei, Guvernul a anuntat ca aceasta impozitare de 85% va fi aplicata doar pentru platile compensatorii la care au dreptul fostii membri ai Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, dar forma ordonantei publicate in Monitorul Oficial dupa decizia Guvernului nu se refera la acesti fosti membri, ci la toti angajatii cu functii de conducere si persoanele care sunt numite in calitate de membru in consilii de administratie si consilii de conducere, de aici rezultand ca se aplica atat la nivelul intregului sector de stat - nu doar pentru membrii celor trei foste comisii - cat si pentru mediul privat.

Forma in care a fost publicata ordonanta in Monitorul Oficial a fost anuntata joi seara de MEDIAFAX.

Marti, premierul Ponta, aflat la Berlin, a afirmat ca, asa cum stie el, impozitarea se aplica doar pentru membrii fostelor trei comisii, dar miercuri a aratat ca inspectorii guvernamentali vor verifica daca "cineva" a modificat decizia Guvernului.

"Daca mai departe cineva, fie de la SGG, fie de la Ministerul de Finante, a modificat decizia Guvernului - azi Corpul de Control asta verifica - si o sa-i dam afara si oricum in Parlament forma Ordonantei este foarte clara - se aplica pentru cei care au facut parte din cele trei comisii care s-au reunit sub egida ASF", a afirmat miercuri Ponta.

Impozitarea cu 85% a sumelor compensatorii va fi aplicata numai in cazul fostilor membri ai comisiilor din care a fost formata ASF, nu si in mediul privat, a sustinut si marti premierul Victor Ponta, adaugand ca Ionel Banculescu, consilierul sau care a vorbit pe aceasta tema, nu stia ce a fost adoptat in Guvern.

"Nu doar ca nu se aplica in mediul privat, nu se aplica nici la stat decat la cei care au lucrat in cele trei comisii din care s-a format ASF, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private, deci numai la cei de acolo se aplica. Daca, de exemplu, dam salarii compensatorii la Oltchim, nu le impozitam cu 85%", a spus Ponta, aflat in Germania.

Atentionat de jurnalisti ca prevederea privind impozitarea cu 85% este mentionata intr-un articol distinct al ordonantei de urgenta adoptate de Guvern si face referire doar la o derogare din Codul Fiscal, nu la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), premierul a raspuns ca toata ordonanta se refera la ASF.

"Asta a fost intentia noastra si numai la asta aplicam", a adaugat Ponta.

Solicitat insa sa comenteze declaratia consilierului sau pe probleme economice Ionel Blanculescu, care explica motivul pentru care acest impozit va fi aplicat si platilor compensatorii platite in mediul privat, Ponta a afirmat: "Domnule, Ionel Blanculescu nu stia ce am adoptat in Guvern", explicand ca acesta nu participa la sedintele de guvern si, probabil, a fost "o interpretare".

El a adaugat ca Guvernul incearca prin aceasta ordonanta sa penalizeze "ce se mai poate penaliza", deoarece trei fosti membri ai Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si-au incasat salariile compensatorii cu o zi inainte de adoptarea ordonantei.

Ordonanta de urgenta adoptata de Guvern saptamana trecuta privind Autoritatea de Supraveghere Financiara include trei mari articole, dintre care unul modifica articolele din ordonanta de infiintare a ASF reducand numarul de membri, al doilea mare articol stabileste ca, prin derogare de la Codul Fiscal, cota de impozit pe venit este de 85% pentru veniturile reprezentand salarii/indemnizatii/sume compensatorii acordate, in conditiile legii, cu ocazia incetarii contractului de munca, raportului de serviciu sau mandatului, angajatilor cu functii de conducere sau persoanelor care sunt numite in calitate de membru "in consilii de administratie si consilii de conducere", iar ultimul mare articol reglemnteaza conditiile de demitere a managerilor de spitale.

Guvernul a decis, prin derogare de la Codul Fiscal, sa stabileasc- o cota de impozit pe venit de 85% pentru veniturile reprezentand salarii/indemnizatii/sume compensatorii acordate, in conditiile legii, cu ocazia incetarii contractului de munca, raportului de serviciu sau mandatului, angajatilor cu functii de conducere sau persoanelor care sunt numite in calitate de membru "in consilii de administratie si consilii de conducere".

Anterior, Guvernul a anuntat ca acest impozit de 85% va fi aplicat angajatilor cu functii de conducere sau persoanelor care sunt numite in calitate de membru in consilii de conducere din cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) "si din cadrul autoritatilor care au fost reorganizate prin infiintarea ASF".

ASF a fost infiintata prin comasarea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Consilierul economic al premierului Ionel Blanculescu considera ca impozitarea cu 85% a sumelor compensatorii acordate tuturor membrilor din consilii de administratie si de conducere este normala, deoarece si in mediul privat exista un "obraz gros".

"Era normal sa se ia o masura care sa nu discrimineze un anumit sector. Puneti-va in locul actionarilor unei banci care trebuie sa suporte salarii de milioane euro pentru cei care pleaca din sistem pe diverse motive si veti constata ca asocierea este tot cu obrazul gros. Este un obraz gros la stat si un obraz gros la privat. Cand era mai greu Romaniei, Uniunii Europene si Statelor Unite ale Americii datorita crizei se gaseau personaje care sa incaseze milioane de euro care veneau tot de la noi, de la consumatori, fie ca plateam un credit cu o dobanda mai mare sau o asigurare mai mare, si atunci este normal ca cei 85% sa atinga inclusiv mediul privat, pentru ca nu atinge partea de performanta, ci o exceptie", a spus Blanculescu la Realitatea TV.

El a aratat ca aceasta regula este conforma celor aplicate si la nivel european si a sustinut ca mediul privat, ca si cel de stat, va fi astfel cu mult mai atent pe cine angajeaza, pentru a evita situatiile in care "pe iesirea din spate" managerii "trimisi la reciclare" sa plece cu milioane de euro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri