PDL a depus o contestatia la Birourile permanente reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor, privind candidatura lui Mircea Ursache, propus de PSD, pentru postul de vicepresedinte ASF, urmand ca plenul reunit sa decida asupra acestei sesizari, precum si a celei formulate de PC.

In contestatie, PDL invoca faptul ca Ursache nu indeplineste conditiile pentru postul de la ASF, decat prin asimilare, nu are vechimea necesara si nici nu a fost prezent la audierile din comisiile parlamentare, scrie Mediafax.

PDL a anuntat totodata ca se va retrage din plenul reunit la votul asupra conducerii ASF.

Si PC a contestat candidatura lui Biro Albin, propus de UDMR, pentru Consiliul ASF, conservatorii depunand in acest sens o adresa la Birourile permanente reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor.

Birourile permanente, reunite marti dimineata in sedinta, nu au luat nicio decizie asupra acestor contestatii, urmand ca plenul reunit al Parlamentului, care urmeaza sa se intruneasca in scurt timp, sa hotarasca.

Comisiile parlamentare de Buget-Finante si Economice din Senat si din Camera Deputatilor au audiat si avizat, luni, 11 membri ai Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), sase dintre vechii membri primind aviz negativ.

Astfel, plenul comun al Parlamentului de marti urma sa se pronunte asupra urmatoarei componente a ASF: Dan Radu Rusanu - presedinte, Daniel Daianu - prim-vicepresedinte, Tudor Daniel George - vicepresedinte, Mircea Ursache - vicepresedinte, Ion Giurescu - vicepresedinte.

Plenul urma sa se pronunte si in legatura cu membrii ASF Marian Sarbu, Biro Albin, Marian Marzac, Corneliu Moldoveanu, Gheorghe Marcu si Dorina Teodora Mihailescu.

Presedintele, prim-vicepresedintele, vicepresedintii si cei sase membri au fost avizati cu unanimitate de voturi.

Comisiile au dat aviz negativ pentru Nina Puiu - 21 voturi "pentru" si 30 voturi "impotriva"; Kralik Larand-Istvan - 0 voturi "pentru", 47 voturi "impotriva", 4 abtineri; Gheoghe Cornel Coca Constantinescu - 3 voturi "pentru", 47 voturi "impotriva", o abtinere; Alexe Gavrila - 3 voturi "pentru", 47 voturi "impotriva", o abtinere, Iulian Popescu Moscu - 0 voturi "pentru", 50 voturi "impotriva", o abtinere; Silviu Cerna - 1 vot "pentru", 48 voturi "impotriva", 2 abtineri.

Biro Albin, fost membru in CA la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, a fost mentionat de catre premierul Victor Ponta, in urma cu doua saptamani, ca fiind pe lista celor trei persoane "cu obrazul gros" care au si incasat deja sume compensatorii de 230.000 euro net.

"O sa impozitam cu 85% salariile compensatorii pe care ei si le-au dat tot lor. Am in fata cifrele, vad ca deja s-au acordat pentru trei fosti membri, cate 230.000 de euro net, pentru Dan Constantinescu, Biro Albin, Daniela Popa. Inteleg ca au facut si altii asemenea cereri si cred ca 15% din aceste sume deja reprezinta prea mult. Ideea ca pui monopol de stat pe un domeniu dupa care te imbogatesti cu obrazul cat mai gros e un lucru care s-a intamplat de multe ori in Romania", a spus atunci Ponta.

Dan Radu Rusanu a precizat, la sfarsitul audierilor, ca ASF va organiza marti, dupa votul din plen, o conferinta de presa.

El a declarat ca cele sase persoane care au primit aviz negativ nu vor primi salarii compensatorii.

"Cei sase care nu mai fac parte din comisie nu vor primi salarii compensatorii. Pe noul Regulament de organizare si functionane nu mai sunt prevazute salariile compensatorii. Chiar daca se aplica Ordonanta, salarii compensatorii nu mai exista", a spus Rusanu.

ASF a fost infiintata prin comasarea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Potrivit unei ordonante aprobate recent de Guvern, ASF va fi condusa de catre un Consiliu format din 11 membri (in loc de 17), din care vor face parte in continuare un presedinte, un prim-vicepresedinte si trei vicepresedinti, ca membri executivi, dar cu un numar al membrilor neexecutivi redus la jumatate, de la 12 la 6 persoane.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Citește și
CCR confirma ca referendumul pentru familie nu poate fi valid
Setari Cookie-uri