Nita propune vanzarea gazelor pe o bursa de energie

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a anuntat ca va propune patronatelor si sindicatelor din industria petrochimica ca intrega cantitate de gaze naturale produsa in Romania sa fie vanduta pe bursa, urmand sa aiba o discutie in acest sens si cu autoritatea de reglementare in domeniu.

"Am avut discutii astazi cu sindicatele din industria petrochimica. Sigur, exista nemultumiri legate de cresterea pretului la gaze naturale. M-am inteles cu ei ca saptamana viitoare, impreuna cu patronatele, la Departamentul pentru energie sa avem inca o discutie. Propunerea noastra va fi, probabil, ca intrega cantitate de gaze naturale produsa in Romania sa fie vanduta pe bursa. In acest sens, maine o sa am o discutie cu cei de la ANRE pentru punerea in practica a platformei de gaze naturale in asa fel incat pretul sa se creeze pe bursa si sa nu mai avem probleme legate de reglementare sau de cantitate vanduta de catre producatorii nationali", a spus Nita, intr-o conferinta de presa sustinuta, miercuri, la Guvern.

El a precizat ca pretul va ramane reglementat pentru consumatorii casnici si pentru crese, gradinite, scoli, institutii publice.

"Incercam o asemenea varianta, speram ca pretul la bursa sa fie cat mai mic. De asemenea, speram ca impreuna cu patronatele si sindicatele sa ajungem la o concluzie pe aceasta tema", a adaugat ministrul.

Nita a amintit ca a cerut amanarea calendarului de liberalizare a preturilor gazelor naturale, dar Comisia Europeana nu a fost de acord.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri