Scaderea burselor din ultimele saptamani a coborat randamentul mediu generat de actiuni pana la o medie de 3,55% la nivelul anului 2013, potrivit companiei britanice Bespoke Investment. Cu evolutii modeste in aceasta luna, Bursa de la Bucuresti (BVB) se plaseaza in apropierea mediei globale.

Per ansamblu, 49 de burse sunt pe plus anul acesta in vreme ce 28 sunt pe pierdere.

Romania, prin BVB, ocupa locul 36 din 77 in topul mondial, BET, principalul indice local, inregistrand o crestere de 3,19%. De cealalta parte BET-FI, indicele care urmareste evolutia SIF-urilor si a Fondului Proprietatea, se afla in scadere cu 2,7%.

Vecinii bulgari stau mult mai bine, Bursa din Sofia fiind in urcare cu aproape 27%, cea mai buna evolutie din Europa in acest an. In clasamentul general bulgarii se plaseaza pe locul sapte, primele trei pozitii fiind ocupate de doua piete din Emiratele Arabe Unite care au castigat 38, respectiv 45,5%.

Dintre tarile foarte dezvoltate, Japonia se afla pe primul loc cu un randament de 27,27%. Cifra nu include insa si deprecierea yenului. In dolari, randamentul Bursei din Tokio este de 13%.

Urmeaza SUA, cu o crestere de 11% pe Bursa din New York, iar apoi la mare distanta bursele din Marea Britanie (+3,7%) si Germania (+2,3%)
Cele mai slabe evolutii din 2013 le-au avut pietele din Peru, Brazilia si Rusia, cu pierderi cuprinse intre 24,2% si 18%.

Sursa foto: sxc.hu

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Citește și
Deplasări fără carantină între Bulgaria, Grecia și Serbia. România se abține
Setari Cookie-uri