In pofida opiniei generale ca etapa de crestere exuberanta a pietei aurului s-a incheiat, argumentele fundamentale in favoarea aurului sunt mai convingatoare ca niciodata, potrivit raportului "In gold we trust" al Erste Group.

"Nu exista niciun «test retroactiv» pentru actuala perioada financiara. Niciodata nu au mai avut loc astfel de experimente de politica monetara de proportii la nivel global – daca s-a pus vreodata problema necesitatii unei garantii monetare, precum investitiile in aur, momentul a sosit. Anticipam continuarea contextului marcat de politici expansioniste ale bancilor centrale, care va duce cu siguranta la cresteri ale pretului aurului", a declarat Hans Engel, analist pentru piete de capital internationale in cadrul Erste Group.

"Per total, preconizam ca argumentele in favoarea aurului vor atrage mai mult atentia in urmatoarele trimestre si suntem increzatori ca pretul aurului isi va reveni de la nivelul actual. Perioada de recuperare nu va fi insa imediata", a mai adaugat el.

Erste are un pret tinta de 1.480 dolari/uncie pe 12 luni, cu 20% mai mult decat cotatiile actuale din piata.

Spre deosebire de perioada 1979 -1980, actuala etapa de crestere exuberanta a pietei aurului nu se va incheia din cauza unei cresteri puternice si bruste a dobanzilor, deoarece bilanturile guvernelor, gospodariilor si corporatiilor sunt marcate de datorii enorme. In contextul actual, aceasta situatie ar duce la o depresiune deflationista, sunt de parere analistii grupului austriac.

„Increderea in aur este scazuta dupa prabusirea pretului – totusi, pozitiile de tranzactionare indica atingerea unui nivel minim in perioada urmatoare, urmat de un nou avant”, se concluzioneaza in raportul Erste.