Dragos Bilteanu obtine avizul Concurentei pentru preluarea Muntenia Invest

Consiliul Concurentei a aprobat preluarea SAI Muntenia Invest, administratorul activelor SIF Muntenia (SIF4), de catre SIF Banat-Crisana (SIF1), al carui presedinte este Dragos Bilteanu, iar pentru ca tranzactia sa se finalizeze este necesar si avizul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

"Consiliul Concurentei a emis decizia nr.27/20.06.2013 de neobiectiune privind concentrarea economica realizata prin dobandirea de catre Societatea de Investitii Financiare Banat-Crisana a controlului direct asupra Societatii de Administrare a Investitiilor Muntenia Invest si, indirect, asupra Societatii de Investitii Financiare Muntenia, constatand ca, desi operatiunea cade sub incidenta legii, nu exista indoieli serioase privind compatibilitatea cu un mediu concurential normal. Decizia Consiliului Concurentei a fost comunicata Societatii de Investitii Financiare Banat-Crisana astazi, 27.06.2013", se arata intr-un comunicat transmis, joi, de SIF Banat-Crisana Bursei de Valori Bucuresti, citat de Mediafax.

Fostul presedinte CA si director general al Muntenia Invest, Petre Szel, spunea la finele lunii mai ca preluarea SAI Muntenia de catre SIF Banat-Crisana ar putea fi avizata in iunie, in cazul in care Consiliul Concurentei si Autoritatea de Supraveghere Financiara nu vor solicita noi documente.

La jumatatea lunii februarie, SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia au surprins piata anuntand intentia societatii din Arad de a cumpara Muntenia Invest, administratorul activelor SIF Muntenia, aflat atunci in conflict cu Consiliul Reprezentantilor Actionarilor societatii ales in luna iulie a anului trecut. Tranzactia are acordul Grupului Financiar Muntenia, care detine Muntenia Invest.

SIF Muntenia este administrata de SAI Muntenia Invest, a carei activitate este supravegheata de Consiliul Reprezentantilor Actionarilor, format din 11 membri alesi in AGA pentru un mandat de patru ani.

Administratorul SIF Muntenia reprezinta societatea de investitii financiare in operatiunile cu titlurile din portofoliul SIF, inclusiv in fata instantelor de judecata, si dispune toate operatiunile efectuate prin conturile bancare ale SIF.

Consiliu Reprezentantilor Actionarilor ales anul trecut in iulie a fost impus de grupul de investitori "revolutionari", grupati in jurul omului de afaceri Gheorghe Iaciu, grup care detinea aproape 16,9% din actiuni. Dupa ce a preluat atributiile, Consiliul Reprezentantilor Actionarilor a propus actionarilor SIF Muntenia revocarea administratorului SAI Muntenia Invest si tragerea la raspundere a acestuia. O solicitare de convocare AGA cu aceeasi propunere a fost inaintata si de Iaciu.

Dupa aproape zece luni, conflictul dintre grupul respectiv de actionari si Muntenia Invest a fost aplanat, cand in luna aprilie, intr-o AGA a fost aleasa o noua componenta a Consiliului Reprezentantilor Actionarilor. Dintre cei 11 membri ai Consiliului, cinci sunt persoane propuse de omul de afaceri Gheorghe Iaciu.

Actiunile SIF Banat-Crisana au incheiat sedinta bursiera de joi in scadere cu 0,43%, la 1,145 lei, in timp ce titlurile SIF Muntenia au coborat nesemnificativ, la 0,685 lei/actiune. La aceste cotatii, capitalizarea SIF Banat-Crisana este de 628,4 milioane lei (141,3 milioane euro), iar cea a SIF Muntenia este de 552,8 milioane lei (124,3 milioane euro).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri