BET si BET-C sunt singurii indici ai Bursei locale care la sfarsitul primului semestru inregistrau cresteri (+2,1%, respectiv 1,3%) . BET urmareste evolutia celor mai lichide zece actiuni din piata, in vreme ce BET-C urmareste evolutia per ansamblu a pietei. In aceeasi perioada BET-FI, indicele SIF-urilor si al FP, a pierdut 3,9%.

Producatorul de sisteme de injectie pentru motoare diesel Mefin Sinaia (MEF) a avut cea mai buna evolutie pe bursa in primele sase luni ale anului, actiunile urcand cu 137%. Mefin este insa una dintre companiile foarte putin tranzactionate, rulajele zilnice ale actiunilor MEF rareori depasind 10.000 lei.

A doua pozitie in topul cresterilor este ocupata de Cemacon Zalau (CEON), care a castigat 98,1%. Cresterea producatorul de caramizi vine dupa ce finlandezii de la KJK Capital Management au cumparat aproape 30% din companie, dubland pretul actiunilor CEON.Top 10 cresteri si scaderi

In jumatatea superioara a clasamentului s-a aflat si Rompetrol Rafinare (+35,6%), Impact (30,8%) si Fondul Proprietatea (10,4%).
Petrom (SNP) si BRD, cele mai mari companii de pe Bursa, au pierdut 4,8%, respectiv 11,2%.
(pentru vizualizarea clasamentului complet, accesati fisierul atasat articolului)

Citeste si:

Toate cele cinci societati de investitii financiare au terminat pe minus primul semestru. O buna parte din scaderi au venit insa in T2, cand actiunile SIF s-au corectat cu valoarea dividendelor pe care le-au acordat - unele dintre cele mai mari din ultimii ani.

SIF Transilvania (SIF3) si SIF Moldova (SIF2) societatile care au dat cele mai mari dividende, au scazut cel mai mult, cu 25,9%, respectiv 16,7%. Urmeaza SIF Muntenia (SIF4) si SIF Banat Crisana (SIF1), societate care in acest an nu a acordat dividende.

Producatorul de ambalaje MJ Maillis (MJM) este compania care a inregistrat cele mai mari scaderi in prima jumatate din 2013, deprecierea actiunilor ajungand la 63,3%. Penultimul loc in clasament este ocupat de Romcarbon (ROCE), la foarte mica distanta de binecunoscuta companie de stat Oltchim (OLT), a carei privatiazre a esuat anul trecut si care in prezent se afla in insolventa.