Bursa de la Bucuresti a incheiat o noua sedinta in crestere usoara, cu 0,24%, insa brokerii considera ca evolutia din ultimele sase sedinte nu este relevanta, avand in vedere volumele reduse de actiuni tranzactionate.
In ultimele sase sedinte indicele general al Bursei, BET-C, a avansat cumulat cu 2,73%, iar atentia putinilor investitori prezenti la tranzactionare a fost axata doar pe cateva actiuni, iar aproape 40% din rulajul pietei a fost sustinut de deal-uri.

"Volumele sunt prea mici ca sa putem spune ca piata are un trend. Din pacate, si interesul scazut pentru Romania din partea strainilor si faptul ca au inceput vacantele «contribuie» din plin la lichiditatea redusa. Nu cred ca pana in septembrie vom avea zile cu volume de peste 10 milioane euro pe piata regular, poate doar intamplator. Se pare ca inca vreo doua luni de acum inainte piata va evolua intr-un range strans, +/- 5%, cu volume reduse. Raportarile semestriale pot sa mai aduca un plus usor de lichiditate si volatilitate. Din pacate, asta este! Nici pe plan extern si nici intern nu se preconizeaza evenimente sau reuniuni politice sau economice ce ar prefigura un eventual impact asupra pietelor mari sau un efect de val asupra celor de frontiera", a declarat Octavian Dragolea, directorul sucursalei din Bucuresti a IFB Finwest Arad.

La inchiderea sedintei de joi, tranzactii de peste 20.000 de lei inregistrau actiuni emise de doar 17 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB si la sectiunea titlurilor internationale.

Lichiditatea pietei, de 21,9 milioane lei (4,9 milioane euro), a fost cu un sfert sub cea de miercuri, de 29,3 milioane lei (6,6 milioane euro). Aproape 40% din rulajul de joi a fost asigurat de deal-uri cu cu titluri SIF Muntenia (4,8 milioane lei), BRD (2,3 milioane lei) si Banca Transilvania (1 milion de lei).

"In aceasta perioada nu se prea fac nici reasezari de portofoliu ale institutionalilor, doar mici ajustari de detineri si expuneri pentru a preveni un eventual risc de volatilitate. In general frecventa mai mare a tranzactiilor deal este data si de reducerea valorii minime a unei asemenea tranzactii, in baza unui regulament la nivel european, si de faptul ca tranzactiile cu blocuri mai mari, in general, se fac la o singura casa de brokeraj cu ambele parti, brokerii incercand sa gaseasca contraparte tot printre clientii proprii pentru a genera rulaj si venituri", a mai spus brokerul.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni de la BVB, a incheiat ziua in crestere cu 0,41%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a avansat nesemnificativ, cu 0,09%.

Pe de alta parte, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), s-a plasat cu 0,25% sub nivelul de miercuri. Actiunile SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia au fost singurele din acest indice care au incheiat ziua pe verde.

Indicele extins BET-XT a crescut cu 0,37%, in timp ce indicele extins BET-BK a urcat cu 0,65%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Actiunile Fondului Proprietatea au consemnat un rulaj de 3,6 milioane lei, iar pretul a scazut cu 0,86%, la 0,6375 lei.

In prima parte a sedintei, aceste titluri au fluctuat foarte usor in jurul ultimei cotatii de miercuri, in cadrul unor tranzactii de sub 1 milion de lei. Dupa ora 15:00, pretul a inceput sa scada vizibil, odata cu plasarea mai multor ordine de vanzare la preturi din ce in ce mai mici. Cel mai mic pret platit pentru aceste actiuni a fost cu aproape 2,5% sub inchiderea de miercuri si a fost atins in jurul orei 15:50.

De la acest moment, corectia s-a temperat, iar la finalul sedintei, titlurile Fondului Proprietatea erau la un pret cu 0,86% sub ziua anterioara.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 306.000 de lei, fata de 194.000 de lei in sedinta precedenta.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 1%, evolutia fiind sustinuta de unele declaratii ale presedintelui Rezervei Federale a SUA, Ben Bernanke, potrivit caruia economia americana va avea nevoie in continuare de stimuli.

Pietele au fost afectate in ultimele doua luni de asteptarile investitorilor ca Fed sa reduca gradual programul de stimulare monetara a economiei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri