Bursa de la Bucuresti a incheiat in stagnare, intr-o piata unde rulajele au continuat sa fie reduse in cazul celor mai multe actiuni, iar peste 80% din lichiditate au reprezentat tranzactii cu actiunile Fondului Proprietatea (FP), OMV Petrom (SNP) si Erste (EBS), scrie Mediafax.
In aceasta saptamana indicele general al Bursei, BET-C, a scazut nesemnificativ, cu 0,11%, iar atentia putinilor investitori prezenti la tranzactionare a fost axata doar pe cateva actiuni. Indicele BET-C este pe plus cu 2,67% fata de nivelul de la finalul lunii iunie si cu 4% peste cel de la sfarsitul anului trecut.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a avansat cu 0,2% in aceasta saptamana, astfel ca raportat la nivelul din luna iunie este in crestere cu 3,13%. Comparativ cu nivelul din 2012, BET este cu 5,4% mai sus.

Indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri si al actiunilor Fondului Proprietatea, a coborat in aceasta saptamana cu 2,05%. Indicele este cu 0,38% sub nivelul din luna iunie si, respectiv, cu 4,26% sub cel de la finalul anului trecut.

Indicele BET a incheiat sedinta de vineri in stagnare, iar indicele BET-FI s-a plasat cu 0,37% sub nivelul de joi.

Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au scazut cu 2,74%, la 1,065 lei, reluand trendul descendent intrerupt joi dupa patru sedinte consecutive in care au coborat cumulat cu 3,8%. Corectia de vineri a venit pe al patrulea rulaj din piata principala, de aproape 884.000 de lei.

Totodata, titlurile SIF Muntenia (SIF4) au scazut cu 1,59%, la 0,6495 lei, dupa ce in precedentele doua zile s-au corectat cu aproape 3,7%. In sedinta de vineri, cu actiunile SIF Muntenia au fost realizate tranzactii in valoare cumulata de 504.000 de lei.

Raportat la nivelurile de la finele saptamanii trecute, actiunile SIF Banat-Crisana sunt in scadere cu 5,75%, iar titlurile SIF Muntenia cu 6,55%.

"Cred ca evolutia actiunilor SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia este mai degraba legata de fundamentele pe care se bazeaza aceste companii. Pentru primul semestru cele doua companii au raportat cele mai mici profituri din tot sectorul. Stirea privind preluarea indirecta a SIF Muntenia de catre SIF Banat-Crisana cred ca este inclusa in pret de vreme ce intentia a fost formulata inca din luna februarie", a declarat Alexandru Pasalan, trader la firma de brokeraj NBG Securities Romania.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat miercuri preluarea Muntenia Invest si indirect controlul asupra SIF Muntenia de catre SIF Banat-Crisana. Aprobarea ASF a fost ultimul aviz necesar pentru preluarea Muntenia Invest, administratorul activelor SIF Muntenia, de catre SIF Banat-Crisana.

La inchiderea pietei principale, indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a fost cu 0,3% peste nivelul de joi.

Indicele extins BET-XT a scazut cu 0,29%, in timp ce indicele extins BET-BK a coborat cu 0,36%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

"Momentan, optimismul este dominant pe pietele externe si cred ca vom avea parte de o vara atipica. Daca pana acum eram obisnuiti cu o evolutie laterala pe volume mici, de data aceasta cred ca vom mai avea parte de cresteri, iar odata cu ele, cu siguranta vor aparea si volumele. Activele riscante inca sunt cautate la nivel global atata vreme cat bancile centrale continua sa inunde pietele cu lichiditati", a mai spus brokerul.

La inchiderea sedintei de vineri, pe piata principala, tranzactii de peste 20.000 de lei inregistrau actiuni emise de doar 14 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB si la sectiunea titlurilor internationale.

Lichiditatea pietei, de 27,4 milioane lei (6,2 milioane euro), a fost cu doua treimi peste cea de joi, de 16,5 milioane lei (3,7 milioane euro). Peste 80% din rulajul de vineri a fost asigurat de tranzactii cu actiunile Fondului Proprietatea (15 milioane lei, din care cinci deal-uri de 10,2 milioane lei), OMV Petrom (5,8 milioane lei, din care sase deal-uri de 5,5 milioane lei) si transferuri cu titlurile Erste (1,9 milioane lei).

Fondul de investitii BT Invest1, din grupul Banca Transilvania, a scos vineri la vanzare un pachet reprezentand 2,5% din actiunile SIF Moldova (SIF2), insa nu le-a vandut deoarece a cerut un pret de 2,06 lei/actiune, aproape dublu fata de ultima cotatie a acestor actiuni pe bursa, de 1,21 lei/titlu.

Ordinul de vanzare a fost plasat in conditiile in care fosta Comisiei a Valorilor Mobiliare (CNVM), in prezent Autoritatea de Supraveghere Financiara, a dispus in luna aprilie ca "grupul Banca Transilvania" sa isi diminueze participatia la SIF Moldova la 5% din titluri.

Grupul detine indirect aproape 10% din actiunile SIF Moldova, atat actiuni propriu-zise, cat si prin intermediul unor warrant-uri emise de casa ceha de brokeraj Wood&Company, cu care "grupul" actioneaza concertat, potrivit unui atestat emis in aprilie de CNVM.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 73.000 de lei, fata de 93.000 de lei in sedinta precedenta.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,4%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri