Motivul pentru care diamantele sunt bunuri de lux valoroase si rare este acela ca furnizarea acestora este limitata de extractia tot mai dificila. Chiar si asa, in ultima perioada s-au inregistrat cresteri de la an la an in ceea ce priveste investitiile in diamante, astfel incat preturile acestora s-au majorat proportional, in medie cu 15% pe an, din 1959 si pana astazi.

„Se estimeaza ca noi exploatari miniere in domeniul diamantelor sunt foarte putin probabil de a fie operabile intr-un timp scurt din cauza procesului indelungat de punere in functiune a unui asemenea proiect (mai mult de 13 ani de la descoperirea unui zacamant si pana la demararea productiei propriu-zise). Astfel, studii recente preconizeaza o crestere a cererii de diamante cu 7% pana in anul 2020, in timp ce oferta se anticipeaza ca nu va creste cu mai mult de 3%”, mentioneaza, intr-un comunicat de presa, Arie Darie.

In ultimii 20 de ani, pretul mediu al unui carat de diamant a crescut de peste 10 ori si inca isi continua ascensiunea, fapt care incurajeaza pariul pe aceste pietre pretioase. La momentul actual se poate observa o crestere a investitiilor in diamante ca masura de protectie impotriva impotriva crizelor economice si politice, estimandu-se ca investitia poate porni de la 1000 de euro.

De ce sunt diamantele o varianta mai buna de investitie decat aurul?

Popularitatea diamantelor a crescut constant incepand cu secolul 19, ca urmare a perfectionarii modalitatilor de tranzactionare a acestora, insa absenta indelungata a reglementarilor economice – financiare in domeniu, lipsa unui sistem clar si unanim implementat de stabilire a pretului, monopolul indelungat in domeniul explotarii si tranzactionarii de diamante detinut pana de curand (aproximativ pana in anul 2000) de catre concernul DE BEERS, sunt factori care au impiedicat ascensiunea acestor pietre pretioase in topul popularitatii solutiilor de investitii viabile, unde aurul, spre exemplu, detinea pana nu demult locul privilegiat.

Odata cu scaderea drastica a pretului aurului in vara acestui an (de la 1 909 dolari uncia in august 2011 pana la 1 200 de dolari in primavara lui 2013, adica o prabusire de peste 37%), multi investitori si-au intors privirea catre diamante, activele cu valoarea cea mai concentrata din lume si, totodata, o importanta sursa de lichiditate.

Factori care trebuie luati in calcul pentru o investitie in diamante

Achizitia diamantelor trebuie facuta la pretul corect de la un wholesaler de diamante profesionist, in pietre de carataje mai mari, peste 1 carat cel putin, deoarece acestea isi prezerva nestirbita valoarea in timp la un nivel de pret relativ constant.

De asemenea este important ca diamantele achizitionate sa fie insotite de un certificat gemologic eliberat de un laborator acreditat, precum HRD, IGI, GIA, EGL, a carui evaluare garanteaza autenticitatea diamantelor.

Nu in ultimul rand, in cazul achizitiei de diamante e necesara solicitarea unei garantii de buy-back permanenta.