Francul elvetian, unul dintre principalele refugii ale investitorilor de la la startul crizei financiare, ar putea sa sufere scaderi importante anul viitor, potrivit unui raport al Societe Generale citat de CNBC.

Banca franceza care controleaza si BRD estimeaza o scadere de 10% a francului elvetian fata de euro pana la mijlocul lui 2014, pe masura ce riscurile sistemice din blocul UE se vor reduce. In prezent, un euro se tranzactioneaza pentru 1,22 franci, in vreme ce Societe Generale se asteapta la un curs de 1,35.

“Riscurile sistemice s-au redus, iar in viitor se va inregistra un progres la capitolul solvabilitate pentru tarile din zona euro. In aceste conditii francul elvetian ar trebui sa isi piarda din atractivitate ca varianta alternativa de investitie”, spun analistii bancii.

O continuare a cooperari intre liderii europeni, inclusiv infiintarea unei uniuni bancare, precum si o imbunatatire a perspectivelor de crestere in regiune vor reprezenta elemente negative pentru CHF, se mai noteaza in raport.

Evolutia recenta a mai multor indici din zona euro sugereaza o posibila intoarcere de trend in regiune.

„De asemenea, revenirea economica din SUA si randamentele in crestere inregistrate la nivel global vor face investitorii sa isi retraga banii din plasamentele sigure si sa ii reinvesteasca in active care genereaza castiguri mai mari”, mai spun francezii.

Totusi, caderea monedei ar putea sa fie limitata de o eventuala decizie de crestere a dobanzilor de catre Banca Nationala a Elvetiei, pentru a contracara inflatia imobiliara. Pretul locuintelor din Elvetia a urcat semnificativ de la startul crizei financiare din 2008, datorita dobanzilor extrem de scazute.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Estimari: productia de vin a Romaniei a scazut in 2019