Randament scazut pentru cel mai mare fond suveran din lume

Fondul de investitii al guvernului norvegian, cu active de 760 miliarde de dolari, a desemnat o comisie insarcinata sa imbunatateasca performantele institutiei, dupa ce a inregistrat in trimestrul al doilea un randament de numai 0,1%, potrivit Wall Street Journal (WSJ), citat de Mediafax.

Cel mai mare fond de investitii din lume, responsabil cu fructificarea banilor obtinuti de Norvegia din extractia de petrol si gaze, a fost afectat in trimestrul al doilea de incetinirea cresterii economice in statele emergente, in pofida performantelor solide obtinute in Statele Unite si Japonia.

Administratorul fondului, Norges Bank Investment Management, departament al bancii centrale norvegiene, a precizat ca randamentul de 0,1% reprezinta un castig de 17 miliarde coroane, sau 2,9 miliarde de dolari.

Printre membrii comisiei speciale numite pentru imbunatatirea performantelor fondului se numara Peter Montagnon, fost director al Asociatiei Asiguratorilor Britanici, economistul John Kay, autor si editorialist Financial Times, sau Tony Watson, fost sef al Hermes Investment Management si director la mai multe companii, printre care si Vodafone.

Comisia va avea un rol de consiliere, in special in situatiile cand o companie unde fondul detine actiuni traverseaza schimbari masive de strategie, este preluata sau trece printr-o restructurare a capitalului.

Fondul, denumit Government Pension Fund Global, a fost infiintat in anii '90 ca principal vehicul investitional al sumelor uriase obtinute de Norvegina prin exploatarea resurselor de hidrocarburi.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri