Compania de stat din Ramnicu Valcea a avut venituri de 239,1 milioane lei, de la 533,9 milioane lei in primul semestru al anului precedent, si cheltuieli de 386,6 milioane lei, comparativ cu 722,2 milioane lei la 30 iunie 2012.

Combinatul a inregistrat vanzari de 210,5 milioane lei, din care aproape 60% au fost exporturi. Cele mai mari ponderi in totalul vanzarilor au avut produsele de petrochimie (116,7 milioane lei) si clorosodice (54,6 milioane lei).

Datoriile firmei au crescut la 3,62 miliarde lei (dintre care 3,4 miliarde lei pe termen lung), de la 3,45 miliarde lei la finele anului 2012.

Principala problema a Oltchim este lipsa capitalului de lucru, care conduce la functionarea redusa a instalatiilor, cu implicatii in inregistrarea de pierderi si lipsa de licihiditati pentru plata la scadenta a datoriilor, arata compania intr-un raport transmis bursei.

La finele lunii iulie Oltchim a trimis in somaj tehnic 715 salariati, pana la 8 septembrie, ca urmare a lipsei de materii prime, capitalului de lucru si functionarii la capacitate redusa a instalatiilor. Totodata, combinatul si-a redus programul de lucru de la 5 zile la 4 zile, pentru perioada 29 iulie - 8septembrie, pentru angajatii apartinand Directiei Petrochimice.

In luna iunie, peste 900 de salariati de la Oltchim - 605 de la Ramnicu Valcea si 327 de la Divizia Petrochimica Bradu-Pitesti - au fost disponibilizati, numarul salariatilor ajungand la 2.330.

Oltchim se afla in insolventa din luna ianuarie. Privatizarea companiei a esuat anul trecut, intrucat Dan Diaconescu, castigatorul licitatiei, nu a platit suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane de euro.

Guvernul a propus companiei petroliere azere de stat SOCAR sa preia Oltchim, reprezentantii potentialului investitor afirmand ca vor analiza situatia inainte de a lua o decizie.