Bursa a crescut usor, cu 0,46%, pentru a treia zi consecutiv, intr-o piata unde actiunile Fondului Proprietatea (FP) au stabilit dupa prima ora de tranzactionare un maxim istoric, de 0,708 lei/titlu, iar lichiditatea a fost sustinuta de tranzactii doar cu cateva actiuni, scrie Mediafax.
Actiunile Fondului Proprietatea au depasit miercurea trecuta pretul maxim din ziua listarii, din 25 ianuarie 2011, iar in urmatoarele sedinte au atins record dupa record, pentru ca spre finalul zilei de marti sa urce la pragul psihologic de 0,7 lei/titlu.

Evolutia a continuat si miercuri, cand la scurt timp dupa ora 11:00 titlurile Fondului Proprietatea au atins un nou maxim istoric, de 0,708 lei/actiune. La inchiderea pietei principale, titlurile Fondului Proprietatea erau tranzactionate la 0,707 lei, pret cu 1% peste nivelul de marti.

"Momentan, activitatea de pe piata locala ramane la un nivel bun, as putea spune chiar atipic pentru o luna de vara. Dupa publicarea rezultatelor pentru trimestrul al doilea interesul pentru actiunile locale ramane ridicat, dovada si faptul ca titlurile Fondului Proprietatea se tranzactioneaza la maxim istoric. Ma astept la o consolidare a cresterilor din ultima perioada, iar in ceea ce priveste actiunea Fondul Proprietatea, cred ca va reusi sa se consolideze deasupra nivelului psihologic de 0,7 lei", a declarat Alexandru Pasalan, trader la firma de brokeraj NBG Securities Romania.

Cu actiunile Fondului Proprietatea au fost realizate 335 de tranzactii, in valoare cumulata de 7,3 milioane lei.

Investitorii nu au reactionat la datele privind cresterea economica inregistrata in al doilea trimestru de Romania, astfel ca piata a fluctuat usor.

Produsul Intern Brut (PIB) a urcat in trimestrul al doilea, fata de precedentele trei luni, cu 0,3%, astfel ca in prima jumatate a anului cresterea economica s-a plasat la 1,7% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Cresterea din al doilea trimestru a fost mai lenta decat dinamica inregistrata in primele trei luni ale anului, cand PIB-ul a crescut cu 0,6% fata de trimestrul anterior.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, se plasa cu 0,37% peste nivelul de marti, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, era in stagnare.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a incheiat ziua in imediata apropiere a nivelului de marti.

Indicele extins BET-XT a crescut cu 0,19%, iar indicele extins BET-BK a avansat cu 0,1%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzactionat actiuni de 28,4 milioane lei (6,4 milioane euro), fata de 29,1 milioane lei (6,6 milioane euro) in sedinta precedenta. Peste trei sferturi din rulaj au reprezentat transferuri cu actiunile Fondului Proprietatea (7,3 milioane lei), Banca Transilvania (4,2 milioane lei, din care doua deal-uri de 2,6 milioane lei), Erste (4,2 milioane lei), Transgaz (3,7 milioane lei) si trei deal-uri cu titluri BRD (2,6 milioane lei).

Pe piata Rasdaq, operatiunile au cumulat 232.000 de lei, fata de 117.000 de lei in sedinta precedenta.

La inchiderea sedintei de la Bucuresti, bursele de la Frankfurt si Paris erau in crestere cu pana la 0,6%, iar piata de la Londra era in stagnare.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri