Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,62%, in linie cu bursele vest-europene, intr-o piata unde cei mai multi investitori au ramas pe pozitii de asteptare, astfel ca lichiditatea a fost salvata din nou doar de cateva actiuni, scrie Mediafax.

Piata a deschis ziua in crestere usoara, insa dupa ora 11:30 a inceput sa scada usor. La fel ca in sedintele precedente, rulajele au fost reduse in cazul celor mai multe actiuni. Tranzactii de peste 100.000 de lei au inregistrat actiuni emise de doar 11 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 23,5 milioane lei (5,3 milioane euro), fata de doar 6,4 milioane lei (1,4 milioane euro) in sedinta de luni, cand piata a consemnat cel mai redus rulaj din ultimele cinci luni. Peste doua treimi din rulajul de marti au fost asigurate de actiunile Fondului Proprietatea (3,6 milioane lei), BRD (2,2 milioane lei) si doua deal-uri cu 0,31% din titlurile Bancii Transilvania (aproape 10 milioane lei).

"Turbulentele de pe pietele internationale continua sa ii tina in sah pe investitorii locali si din aceasta cauza asistam la rulaje reduse. Cel mai probabil, investitorii sunt neincrezatori intr-o revenire pe crestere si asteapta un semnal clar care sa arate directia pietelor. Din aceasta cauza, vedem sedinte de tranzactionare in care lichiditatea zilnica este sub media perioadei, ceea ce amplifica disconfortul investitorilor activi. Neavand posibilitatea sa isi execute ordinele, ei trebuie sa miste mai mult preturile intr-o directie sau alta. Cred ca situatia actuala nu va mai persista mult, avand in vedere ofertele de privatizare de la Nuclearelectrica si Romgaz, care ii vor putea influenta semnificativ investitorii. Totodata, este posibil ca aceste oferte sa indrepte interesul investitorilor si spre alte actiuni listate si sa anime piata in perioada toamnei", a declarat de tranzactionare al Intercapital Invest, Mihai Muresian.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat sedinta de marti in scadere cu 0,83%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a coborat cu 0,39%.

Citeste si:
Bittnet, evaluata pe AeRO cu 18% peste pretul platit de Carpathia
Bittnet, evaluata pe AeRO cu...

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), s-a plasat cu 1,28% sub nivelul de luni. Actiunile FP au coborat cu 1,09%, iar titlurile celor cinci SIF-uri au scazut cu 0,45% - 2,39%.

In acelasi timp, indicele BET-XT a incheiat ziua cu 0,92% sub sedinta anterioara, iar indicele BET-BK a scazut cu 0,58%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste, SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Actiunile Fondului Proprietatea au scazut cu 1,09%, la 0,682 lei, iar titlurile BRD au coborat cu 0,58%, la 8,5 lei.

Citeste si:
Banca Transilvania bate un nou record pe Bursa
Banca Transilvania bate un...

Deal-urile cu actiunile Bancii Transilvania au fost realizate la un pret cu 1,87% sub inchiderea de luni, iar pe piata principala pretul a coborat cu 1,8%, la 1,421 lei. Operatiunile de pe piata principala au cumulat doar 143.000 de lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 2,8 milioane lei, fata de doar 126.000 de lei in sedinta precedenta. Lichiditatea a fost sustinut in principal de tranzactii prin care au fost transferate titluri reprezentand 15% din actiunile firmei Amplo Ploiesti (AMPL), pentru aproape 2 milioane lei. Titlurile Amplo au incheiat ziua la 4,15 lei, pret cu 1,72% peste sedinta precedenta.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,2%.

Citeste si:
Acalmie pe bursa dupa Pastele catolic
Acalmie pe bursa dupa Pastele...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Dezastru pe Bursa: Site-ul BVB s-a inchis. BET-FI -10%; BET -8%