Actiunile Gabriel Resources continua sa scada accelerat si s-au plasat marti dupa primul sfert de ora de tranzactionare cu 22% sub cotatia de luni, cand titlurile companiei canadiene care vrea sa dezvolte proiectul Rosia Montana s-au prabusit si au pierdut mai mult de jumatate din valoare, relateaza Mediafax.

la 22% in primul sfert de ora al tranzactiilor pe bursa din Canada, dupa ce luni au consemnat un declin de 54%.
Gabriel Resources a inchis sedinta de luni la bursa din Toronto la pretul de 68 centi canadieni pe actiuni (65 centi SUA), in scadere cu 54%, coborand astfel la cea mai redusa cotatie din 1999, dupa ce premierul Ponta a declarat ca solutia pentru proiectul Rosia Montana este respingerea in regim de urgenta la Senat, apoi la Camera.
Cotatia companiei a atins marti un minim de 53 de centi canadieni (51 centi SUA) dupa aproximativ un sfert de ora de la deschidere, iar la ora transmiterii stirii se afla in declin cu 13,2%, la 59 de centi canadieni (57 centi SUA).
Pretul actiunilor Gabriel Resources a inregistrat o evolutie volatila in primele minute de tranzactionare, cu variatii ale cotatiei intre minimul zilei de 53 de centi si maximul de 67 de centi (65 centi SUA).
Gabriel Resources detine aproximativ 80% din actiunile Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), compania care dezvolta proiectul minier. Restul titlurilor sunt detinute de stat, prin Minvest Deva.
Titlurile Gabriel Resources s-au prabusit luni cu pana la 70% in cursul sedintei bursiere, atingand un minim de 41 centi canadieni (39 centi SUA).
La inchiderea sedintei de luni, Gabriel Resources avea o capitalizare de piata de 261,19 milioane dolari canadieni (252 milioane dolari SUA). Cel mai ridicat pret atins vreodata de actiunile Gabriel Resources este de 8,6 dolari canadieni, inregistrat in decembrie 2010.
Victor Ponta a afirmat luni ca, avand in vedere pozitiile exprimate de grupurile politice, solutia in cazul acestui proiect este de a fi respins urgent la Senat, iar apoi si la Camera Deputatilor.
Presedintele Senatului, liderul PNL Crin Antonescu, a declarat, luni, ca el considera ca proiectul exploatarii de la Rosia Montana nu poate fi sustinut si, in opinia sa, acesta ar trebui respins, el apreciind ca sentimentul public contrar este mai important decat datele tehnice.
Gabriel Resources a anuntat luni, intr-un comunicat, ca ar putea actiona statul roman in justitie daca proiectul de lege privind exploatarea miniera de la Rosia Montana va fi respins de Parlament.
Premierul a afirmat anterior ca "in mod sigur" compania inregistrata in Canada va intenta un proces si cel mai probabil se vor plati despagubiri.
Proiectul de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana a fost aprobat de Guvern la sfarsitul lunii august si transmis Parlamentului spre adoptare.
Senatul a aprobat, luni seara, dezbaterea in procedura de urgenta a proiectului de lege privind proiectul minier.
Comisia juridica din Senat a adoptat, marti, in unanimitate, un aviz negativ la proiectul de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana si stimularea si facilitarea dezvoltarii activitatilor miniere in Romania.
Acest proiect de lege va fi dezbatut in cursul zilei de marti si de Comisia pentru administratie publica, organizarea teritoriului si protectia mediului, care este sesizata in fond.
Senatul este prima Camera sesizata in cazul acestui proiect de lege.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri