Bursa de la Bucuresti a crescut cu 0,68%, in a patra zi a ofertei Nuclearelectrica pentru listarea la BVB, iar lichiditatea pietei, de aproape 18 milioane de lei, a fost sustinuta din nou de cateva deal-uri.

Piata a oscilat nesemnificativ in primele doua ore de tranzactionare, iar dupa ora 12:00 a inceput sa creasca usor, pe volume reduse de transfer. La finalul sedintei, rulaje de peste 100.000 de lei inregistrau actiuni emise de doar 8 din cele 81 de companiile listate la BVB.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in crestere cu 0,44%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,86% peste nivelul de miercuri.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 0,66%.
Indicele BET-XT s-a plasat cu 0,47% peste inchiderea de miercuri, iar indicele BET-BK a crescut cu doar 0,14%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste, SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Tranzactiile au ramas la valori reduse, desi intensitatea subscrierilor in oferta Nuclearelectrica a scazut semnificativ joi, dupa trecerea perioadei in care ordinele plasate de micii investitori beneficiaza de un discount de 8% din pretul de vanzare al actiunilor.
In aceasta saptamana, la bursa au fost tranzactionate actiuni in valoare cumulata de 66,6 milioane lei (14,8 milioane euro), in timp ce in oferta de la Nuclearelectrica au fost plasate ordine de subscriere in valoare cumulata de peste 217 milioane lei (48 milioane euro).

"Evenimentele care au loc in perioada aceasta pe piata locala se pare ca au acaparat toata atentia investitorilor, daca luam in considerare ca volumele tranzactionate continua sa fie foarte scazute. In aceste conditii, titlurile continua starea de acalmie care le caracterizeaza. Neputand sa luam in considerare miscarile preturilor din cauza volumului scazut al tranzactiilor, cred ca nu ne ramane decat sa asteptam ca piata sa iasa din aceasta stare intr-un timp cat mai scurt. Bineinteles ca atentia investitorilor este indreptata si catre pietele globale, ei urmarind indeaproape toate semnalele transmise din aceste directii", a declarat pentru Mediafax directorul de tranzactionare al Intercapital Invest, Mihai Muresian.

Pana joi la ora 16:43, micii investitori (cu ordine intre 100 si 15.000 de actiuni) au plasat 3.409 ordine in valoare de 211,3 milioane lei (47,1 milioane euro). Volumul de titluri subscrise a depasit de aproape 5,6 ori numarul alocat pe aceasta transa. Cele mai mari subscrieri au fost realizate in primele trei zile ale ofertei, deoarece ordinele introduse in aceasta perioada beneficiaza de un discount de 8% din pretul de vanzare, care va fi stabilit dupa finalul ofertei in functie de subscrierile investitorilor institutionali.

Incepand de joi si pana la finalul ofertei (20 septembrie) ordinele plasate de micii investitori beneficiaza de o reducere de 3% din pretul de vanzare.

Pe transa investitorilor mari de retail (cu subscrieri de peste 15.000 de actiuni) au fost plasate 14 ordine in valoare cumulata de 6,1 milioane lei (1,3 milioane euro). Volumul de titluri subscrise reprezinta aproape o treime din actiunile disponibile pe acest segment.

Pe transa micilor investitori sunt alocate 10% din actiunile din oferta, pe segmentul de retail mare sunt 5% din titluri, restul fiind pe transa investitorilor institutionali.

In sedinta de joi, putinii investitori prezenti la tranzactionare la BVB au realizat operatiuni de doar 17,9 milioane lei (4 milioane euro), cu 36% sub rulajul de miercuri, de 27,9 milioane lei (6,2 milioane euro). La fel ca in sedinta precedenta, cea mai mare parte a lichiditatii a fost asigurata de deal-uri. Cinci tranzactii negociate cu titluri Fondul Proprietatea (8,3 milioane lei), BRD (1,7 milioane lei) si Banca Transilvania (1,4 milioane lei) au acoperit aproape doua treimi din lichiditatea de joi.

Actiunile Fondului Proprietatea au crescut cu 1,08%, la 0,699 lei, apropiindu-se de pragul psihologic de 0,7 lei/titlu, sub care au coborat in urma cu trei saptamani. Operatiunile din piata principala au cumulat doar 2,2 milioane lei.

In acelasi timp, actiunile Bancii Transilvania au incheiat ziua in scadere cu 1,23%, la 1,37 lei, iar titlurile BRD au crescut cu 0,69%, la 8,7 lei. Transferurile din piata principala cu actiunile Bancii Transilvania au cumulat doar 176.000 de lei, iar titlurile BRD au consemnat un rulaj de 429.000 de lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 193.000 de lei, fata de 63.000 de lei in sedinta precedenta.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele de la Frankfurt si Londra erau in stagnare, iar piata de Paris era in scadere cu 0,2%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri