Bursa a crescut nesemnificativ, cu 0,11%, iar actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au urcat cu sub 1%, dupa ce in precedentele trei sedinte au inregistrat o volatilitate ridicata, urcand cu 12% chiar in ultimele secunde ale sesiunii de vineri, pentru ca luni si marti sa scada cumulat cu 8%.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat sedinta in stagnare, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,31% sub ziua precedenta.

Pe de alta parte, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 0,41%.

Indicele extins BET-XT a incheiat ziua in urcare nesemnificativa, cu 0,1%, in timp ce indicele extins BET-BK a scazut cu 0,22%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Actiunile SIF Banat-Crisana au revenit pe verde inca de la deschidere si au incheiat sedinta in crestere cu 0,84%, la 1,075 lei. Operatiunile au insumat 706.000 de lei.

In precedentele doua zile, pretul acestor titluri a scazut cu 8%, dupa ce chiar la inchiderea sedintei de vineri a urcat cu peste 12%. Pretul din piata principala a inceput sa scada de luni si nu a fost influentat vizibil de doua deal-uri realizate luni cu 6,27% din actiunile SIF la un pret cu aproape 14% peste cel de vineri.

Pretul din deal-uri este cu 28% peste ultima cotatie de joi, de 1,031 lei. Pe piata tranzactiilor negociate pretul nu poate varia cu mai mult de 15% fata de cotatia anterioara din piata principala. Astfel, cel mai probabil, pentru a fi realizate deal-urile la 1,32 lei/actiune, pretul din piata principala a fost ridicat vineri cu peste 12%, iar luni deal-urile au fost efectuate la un pret cu aproape 14% peste cotatia de vineri.

Pretul la care s-au realizat cele doua dealuri este cu aproape 23% peste nivelul de miercuri.

Pana la inchiderea sedintei de miercuri niciun investitor nu a raportat implicarea in deal-urile de luni.

Intr-un raspuns transmis marti la solicitarea Mediafax, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) afirma ca investigheaza tranzactiile realizate cu actiunile SIF Banat-Crisana in sedintele bursiere de vineri si luni.

Seful Departamentului de cercetare piete de capital al BCR, Mihai Iulian Caruntu, considera ca actiunile SIF Banat-Crisana evolueaza decuplat de titlurile celorlalte patru SIF-uri in principal pentru ca societatea de investitii financiare din Arad nu a mai distribuit dividende in acest an.

"Faptul ca nu mai este o actiune de dividend a fost penalizat de piata printr-un discount de tranzactionare mai mare decat celelalte patru SIF-uri. Astfel, titlurile SIF Banat-Crisana se tranzactioneaza la un discount de 60% fata de activul net unitar, in timp ce in cazul celorlalte SIF-uri discount-ul este intre 35% si 50%. Deoarece nu a mai distribuit dividende pe 2012, nici politica de investitii a SIF Banat-Crisana nu a fost perceputa de piata drept un suport efectiv pentru actiune", a declarat Caruntu pentru Mediafax.

Totodata, el crede ca pe termen mediu si lung preturile actiunilor SIF Moldova, SIF Transilvania si SIF Muntenia vor scadea daca aceste companii vor continua sa acorde dividende mari, pe care sa le obtina din vanzarea de participatii din portofolii.

"Preturile SIF-urilor vor urma evolutia VAN (activului net - n.r.) pe actiune, asa cum se vede spre exemplu la SIF Transilvania si SIF Muntenia. Politica de dividende a SIF-urilor ar trebui sa fie cat mai conservatoare, adica o parte cat mai mare din sumele distribuite ca dividende sa fie acoperite din fluxurile de numerar generate de portofoliile SIF-urilor, adica din veniturile din dividende si din dobanzi. Cum insa, cu exceptia SIF Oltenia, cheltuielile de exploatare ale SIF-urilor sunt mai mari decat veniturile din dividende, reiese clar ca posibilitatea acestor fonduri de a distribui dividende fara a dilua portofoliile de active este in practica limitata", a adaugat analistul.

Cu doua zile inainte de finalul ofertei derulata de Nuclearelectrica pentru listare, investitorii au tranzactionat la BVB actiuni de doar 14,4 milioane lei (3,2 milioane euro). Suma este cu 23% peste cea de marti, de 11,7 milioane lei (2,6 milioane euro).

"Oferta Nuclearelectrica nu este atat de mare pentru a absorbi din lichiditatea BVB, care oricum este foarte redusa, in jur de 7 milioane euro pe sedinta in 2013. Principala miza pentru ofertele majore din energie, respectiv Nuclearelectrica, Romgaz si Hidroelectrica, consta in atragerea de noi investitori inclusiv de retail, iar din acest punct de vedere mobilizarea a peste 45 milioane euro pe transa de retail (a micilor investitori - n.r.) de la Nuclearelectrica este un semnal foarte bun pentru piata de actiuni de la Bucuresti. Scaderea dobanzilor, inclusiv in contextul semnalului transmis de BNR prin ajustarea dobanzii cheie cu jumatate de punct procentual, creaza tentatii si mai puternice atat pentru investitorii de retail, cat si pentru cei sofisticati de a participa in astfel de oferte. Actiunile producatorilor din energie vor permite accesul la randamente foarte atractive ale dividendului, cel mai probabil de peste 5%. In acest context ar trebui privite si principalele actiuni listate la BVB care ofera perspectiva unor dividende atractive pe 2013", a mai spus Caruntu.

Astfel de castiguri din dividende reprezinta un argument puternic ca piata locala nu este scumpa si ca exista cateva actiuni care pe termen scurt pot tine bursa de la Bucuresti cel putin la cotatiile actuale, potrivit analistului.

Mai mult de doua treimi din lichiditatea de miercuri a fost asigurata de titlurile Fondului Proprietatea (5,1 milioane lei, din care un deal de 1,3 milioane lei), dar si de cate o tranzactie negociata cu actiuni OMV Petrom (2,1 milioane lei), SIF Moldova (1,6 milioane lei) si BRD (870.000 de lei).

Actiunile Fondului Proprietatea au incheiat ziua in crestere cu 0,5%, la 0,7095 lei, si s-au apropiat din nou de maximul istoric atins in prima parte a sedintei de luni, de 0,712 lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 496.000 de lei, fata de 156.000 de lei in sedinta precedenta.
La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele de la Paris si Frankfurt erau in crestere cu pana la 0,3%, in timp ce piata de la Londra era in scadere cu 0,2%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri