Nabucco are nevoie de bani si ca sa se inchida: Transgaz ofera un imprumut de 3,5 mil. de euro

Transgaz Medias (TGN) si OMV Austria vor imprumuta cu cel mult 7,5 milioane de euro compania Nabucco Gas Pipeline International din Austria (NIC), care a esuat in gasirea unui furnizor de gaze pentru gazodutul Nabucco, pentru evitarea intrarii in insolventa a firmei de proiect.

Imprumutul pe care Transgaz urmeaza sa il acorde va fi purtator de dobanda si va fi garantat cu active viabile ale NIC, se arata intr-un comunicat al companiei din Medias trasmis luni Bursei de Valori Bucuresti.
Actionarii Transgaz au aprobat, luni, 23 septembrie, in AGA, inchiderea controlata a NIC si a companiilor Nabucco infiintate in fiecare stat membru al consortiului.
Bugetul total de inchidere a NIC este de 20 milioane de euro si a fost aprobat de comitetul de conducere al NIC, relateaza Mediafax.
Imprumutul este "destinat sa acopere nevoia de lichiditati a NIC pentru evitarea situatiei de insolventa si a procedurilor legale aferente", potrivit comunicatului.
Transgaz, controlat de stat, prin Ministerul Finantelor, va mai contribui cu un aport in numerar in valoare de maximum 1,34 milioane de euro la operatiunea de majorare a capitalului social al NIC, pentru acoperirea deficitului de lichiditati in valoare de 7,5 milioane de euro evidentiat prin bugetul de inchidere controlata.
Compania din Medias a cheltuit 110,7 milioane de lei (25,1 milioane de euro) pentru proiectul gazoductului Nabucco Vest, o varianta scurtata a proiectului initial, iar intrucat proiectul nu s-a concretizat, compania de stat a raportat aceasta suma drept pierdere.
Grupul austriac OMV, liderul consortiului Nabucco, a alocat 55 milioane euro pentru acoperirea pierderilor legate de Nabucco Vest.
Actionarii consortiului Nabucco sunt OMV (Austria), Transgaz Medias (Romania), BEH (Bulgaria), MOL (Ungaria), BOTAS (Turcia) si GDF Suez (Franta).
Consortiul spera sa convinga consortiul Sah Deniz II, care dezvolta zacamantul urias de gaze naturale Sah Deniz, din Marea Caspica, sa selecteze Nabucco Vest ca ruta de transport al gazelor spre Europa.
Consortiul Sah Deniz II a ales insa o alta conducta, respectiv Trans-Adriatic Pipeline (TAP), cu destinatia in Italia, ca ruta de export catre Europa.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri