Bursa de la Bucuresti a crescut nesemnificativ, cu 0,14%, intr-o piata unde actiunile OMV Petrom (SNP) si Banca Comerciala Carpatica (BCC) au scazut cu peste 1% si au pierdut o parte din castigurile inregistrate luni, scrie Mediafax.

Actiunile OMV Petrom si Banca Carpatica au deschis ziua in crestere usoara, cu pana la 0,9%, insa spre mijlocul sedintei au inceput sa scada.

In sedinta de luni, actiunile OMV Petrom au urcat cu 4,21%, iar titlurile Bancii Carpatica au urcat cu 7,54%.

Evolutia inregistrata luni de actiunile OMV Petrom a fost determinata de unele ordine mai mari de cumparare plasate in a doua parte a zilei, in timp ce titlurile Bancii Carpatica au consemnat luni a treia sedinta consecutiva de crestere semnificativa. In ultimele trei sedinte, titlurile bancii au urcat cumulat cu peste 17%, ceea ce la nivelul capitalizarii bursiere a companiei a insemnat un plus de 31,8 milioane lei (7,2 milioane euro).

La finalul sedintei de marti, titlurile OMV Petrom erau in scadere cu 1,03%, la 0,4435 lei, iar titlurile Bancii Carpatica erau cotate la 0,0676 lei, pret cu 1,31% sub inchiderea de luni.

Daca actiunile OMV Petrom au consemnat primul rulaj din piata, de peste 4,3 milioane lei, tranzactiile cu titlurile bancii au cumulat 458.000 de lei.

"Cred ca actiunile OMV Petrom beneficiaza atat de impactul intrarii in componenta indicelui STTOX EU Enlarged 15, cat si de banii ramasi disponibili dupa oferta Nuclearelectrica. Sigur ca exista si momente in care presiunea la cumparare slabeste putin si atunci unii investitori, pentru a nu risca, isi marcheaza o parte din profituri. Pe de alta parte, in cazul titlurilor Carpatica, cred ca era si este de asteptat sa vedem o volatilitate ridicata avand in vedere ca cresterea din zilele anterioare nu a fost determinata de o analiza fundamentala. Cred ca actiunile bancii sunt vizate acum de mai multi investitori cu un apetit ridicat pentru risc, pentru ca volumele de tranzactionare sunt in crestere", a declarat Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

Fonduri de investitii administrate de Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, au reinceput, saptamana trecuta, sa cumpere actiuni OMV Petrom. Fondurile au cumparat in ultimele trei sedinte actiuni OMV Petrom in valoare cumulata de aproape 4,2 milioane lei. Volumul de actiuni cumparate de aceste fonduri reprezinta aproape o treime din titlurile OMV Petrom tranzactionate in ultimele trei sedinte.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat sedinta de marti in scadere cu 0,25%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,56% peste nivelul de luni.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 0,3%.

Indicele extins BET-XT a scazut nesemnificativ, cu 0,12%, iar indicele extins BET-BK a ramas in imediata apropiere a nivelului de luni.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Actiunile Fondului Proprietatea au incheiat sedinta in crestere cu 0,14%, la pretul de 0,723 lei, continuand sa ramana aproape de noul maxim istoric, de 0,727 lei, atins atat luni, cat si in prima parte a zilei de marti.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 19,7 milioane lei (4,4 milioane lei), suma cu 50% peste rulajul de luni, de 13,1 milioane lei (2,9 milioane euro). Peste 70% din lichiditatea de marti a fost asigurata de operatiunile cu titlurile OMV Petrom (4,3 milioane lei), Fondul Proprietatea (3,9 milioane lei) si deal-uri cu actiuni Transgaz (2 milioane lei), SIF Banat-Crisana (1,7 milioane lei), SIF Oltenia (985.000 de lei) si BRD (890.000 de lei).

"Rata mica de alocare pe transa mica din oferta derulata de Nuclearelectrica pentru listare aduce bani noi in piata. Aceste sume de bani cred ca se indreapta in primul rand catre companiile din categoria blue-chip (actiunile de regula lichide - n.r.)", a mai spus brokerul.

Actiunile Impact Developer&Contractor (IMP) au urcat cu 5,65%, la 0,1777 lei, revenind dupa ce in sedinta anterioara au coborat cu 3,9%, la 0,1682 lei.

Scaderea de luni a venit in urma anuntarii pretului din oferta publica pe care omul de afaceri Gheorghe Iaciu o va lansa pentru preluarea integrala a companiei. Iaciu propune celorlalti actionari ai Impact un pret de 0,16 lei/actiune, cu 8,6% sub ultima cotatie de vineri, de 0,175 lei/titlu. El detine 38,05% din actiunile Impact, iar pentru pachetul pe care nu il detine este dispus sa plateasca 19,6 milioane lei (4,3 milioane euro). Operatiunea se va derula in perioada 26 septembrie - 16 octombrie si va fi intermediata de casa de brokeraj Swiss Capital.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 647.000 de lei, fata de 454.000 de lei in sedinta precedenta.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,7%, revenind usor dupa doua zile de scadere.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri