Procurorul general adjunct din Cipru, Ricos Erotocritou, a declarat in fata unei comisii din Camera Deputatilor de la Nicosia ca investigatia a ajuns intr-un "punct critic", iar anchetatorii continua colectarea de informatii si au inceput sa stranga marturii.

Potrivit declaratiilor oficialului cipriot, citate de Cyprus Mail, autoritatile romane au cerut asistenta autoritatilor cipriote in acest caz, dupa aparitia unor noi dovezi. Solicitarea a fost aprobata, iar o delegatie romana va sosi in Cipru in aceasta saptamana.

Bank of Cyprus a preluat in 2009 un pachet de 9,7% din actiunile Bancii Transilvania, pentru 58 milioane euro.

In vara anului 2010, DIICOT i-a acuzat pe Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie al BT, si pe directorul general al Bank of Cyprus Sucursala Romania, Georgios Christoforou, de manipularea pietei de capital, utilizarea de informatii privilegiate si spalare de bani.
In dosar au mai fost acuzati Claudiu Silaghi, fost vicepresedinte al CA al BT, Anastasios Isaakidis - angajat al Bank Of Cyprus Sucursala Romania, Mirela Silaghi si Sergiu Dan Dascal.

Citeste si:

Claudiu Silaghi a murit in primavara lui 2011.

Tribunalul Bucuresti i-a achitat in iulie 2011 Ciorcila si Christoforou, decizie mentinuta in iunie 2012 la Curtea de Apel.
Pe langa preluarea pachetului de actiuni la Banca Transilvania, autoritatile cipriote ancheteaza si achizitionarea, de catre Bank of Cyprus, a 80% din actiunile bancii ruse Uniastrum pentru 400 milioane euro, potrivit Cyprus Mail.

Anchetele privind Banca Transilvania si Uniastrum fac parte dintr-o investigatie penala ampla a autoritatilor din Cipru privind criza financiara, vizand atat conduita bancilor Bank of Cyprus si Laiki, precum si raspunderea politica si a autoritatilor de reglementare, inclusiv banca centrala a Ciprului.

Investigatia vizeaza, printre altele, transferul de capital de la Laiki la Marfin si la operatiunile din Grecia ale Laiki, precum si creditele acordate de ultimele doua, subsidiarele si sucursalele lor catre oameni de afaceri greci; emiterile de titluri efectuate catre clienti ai Laiki si Bank of Cyprus; achizitia de obligatiuni guvernamentale grecesti de catre cele doua banci; si extinderea Laiki si Bank of Cyprus in strainatate, in particular achizitia Uniastrum si Banca Transilvania.