Bursa de la Bucuresti a crescut cu 0,3% la deschiderea sedintei de astazi, intr-o piata unde actiunile Fondului Proprietatea (FP) au depasit pragul de 0,8 lei/titlu, atingand un nou maxim istoric, in cadrul unor tranzactii cu volume ridicate.

In primele minute de tranzactionare actiunile Fondului Proprietatea au urcat pana la pret un record de 0,8095 lei/titlu, cotatie cu aproape 4,2% peste inchiderea de joi. Aceste titluri au inceput sa creasca vizibil inca de joi, dupa ce Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat accelerarea programului de rascumparare derulat de Fondul Proprietatea prin lansarea unei oferte de cumparare la un pret de 1 leu/actiune, cu 34% peste cotatia din piata anterior aprobarii operatiunii.

FP va rascumpara 4,35% din actiuni, pachet pentru care va plati 600 de milioane de lei (134,4 milioane euro), anunta Mediafax.

La ora 10:15, titlurile Fondului Proprietatea erau cotate la 0,8 lei, cu 2,96% peste inchiderea de joi. Pretul este cu 8,1% peste ultima cotatie de miercuri, de 0,74 lei/titlu.

In primul sfert de ora de tranzactionare, investitorii au realizat 305 transferuri cu actiuni Fondul Proprietatea, in valoare cumulata de 28,2 milioane lei (6,3 milioane euro). Titlurile Fondului Proprietatea au ridicat lichiditatea pietei la 28,9 milioane lei (6,5 milioane euro), suma cu mult peste rulajul de la debutul sedintei precedente, de doar 855.000 de lei (191.000 de euro).

"Sell in may and go away" -...
Citeste si: "Sell in may and go away" - varianta Bursa de Valori Bucuresti

Actiunile Fondului Proprietatea au influentat si evolutia indicelui BET-FI, care a crescut cu 0,92%.

Indicele include titlurile Fondului Proprietatea si actiunile celor cinci SIF-uri. Titlurile SIF Moldova (SIF2) si SIF Banat-Crisana (SIF1) au avansat cu 0,24% si, respectiv, cu 0,37%, in timp ce actiunile SIF Oltenia (SIF5) si SIF Muntenia (SIF4) au scazut cu 0,31% - 0,5%. Titlurile SIF Transilvania au avansat nesemnificativ, cu 0,08%.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a deschis ziua in crestere nesemnificativa, cu 0,11%, in timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,28% sub inchiderea de joi.

Cei doi indici extinsi ai BVB, BET-XT si BET-BK, inregistrat variatii nesemnificative. BET-XT a crescut cu doar 0,06%, iar BET-BK s-a plasat cu 0,11% sub nivelul de joi.

Bursa, in scadere. Titlurile...
Citeste si: Bursa, in scadere. Titlurile vedeta sunt in declin

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Drepturile de alocare emise de Nuclearelectrica (SNN) in oferta pentru listare au continuat sa scada usor, cu 0,18%, si au ajuns la pretul de 11,2 lei, la care au fost vandute titlurile pe transele investitorilor institutionali (85% din oferta) si al marilor investitori de retail (5% din titlurile din oferta).

Micii investitori de retail (10% din actiunile din oferta) au cumparat titlurile la preturi de 10,304 lei (8% discount acordat pentru subscrierile din primele 3 zile ale ofertei) si 10,864 lei (3% discount pentru subscrierile din a patra zi a ofertei).

In primele 15 minute de tranzactionare au fost realizate 28 de transferuri cu drepturile de alocare Nuclearelectrica, in valoare cumulata de doar 63.000 de lei (14.000 de euro).

Bursa a inchis in scadere, cu...
Citeste si: Actiunile Romgaz inchid sedinta bursiera pe rosu,desi profitul a urcat

Bursele vest-europene au inregistrat variatii usoare la debutul sedintei. Pietele de la Londra si Frankfurt au avansat cu 0,2%, iar bursa de la Paris a scazut cu aproape 0,2%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
FP ar putea incasa de trei mai mult pentru distributia Muntenia Sud