Consiliul de Administratie al SIF Banat-Crisana (SIF1) a solicitat autoritatii pietei de capital sa avizeze reducerea capitalului social si programul de rascumparare, in baza unui articol din statutul societatii care prevede ca AGEA a transferat Consiliului de Administratie dreptul de a lua astfel de decizii.

"Potrivit art.113 din Legea 31/1990, prin orice modalitate s-ar decide reducerea capitalului social, presupunand o modificare a actului constitutiv, hotararea se poate lua numai prin organizarea unei adunari generale extraordinare", se arata in decizia ASF.

Sedintele AGEA s-au intrunit in ultimii ani doar la SIF Transilvania (SIF3), care a reusit in urma cu cativa ani sa obtina in instanta eliminarea din statut a prevederii referitoare la prezenta.

La celelalte patru SIF-uri, respectiv SIF Banat-Crisana, SIF Moldova, SIF Muntenia si SIF Oltenia, in actele constitutive sunt prevazute cvorumuri de 75% din drepturile de vot la prima convocare, respectiv de 50% la a doua convocare.

Potrivit propunerii administratorilor SIF Banat-Crisana, programul de rascumparare s-ar fi derulat la preturi cuprinse intre 0,5 lei/titlu si 2,5 lei/titlu.

Daca actiunile ar fi fost rascumparate la pretul minim, de 0,5 lei, societatea ar fi platit 27,4 milioane lei (aproape 6,2 milioane euro), iar la cotatia maxima, de 2,5 lei, pachetul se ridica la 137,2 milioane lei (30,9 milioane euro).

Citeste si:

Calculat la cea mai recenta cotatie bursiera, de 1,027 lei/unitate, pachetul de 10% valoreaza 56,3 milioane lei (12,6 milioane euro).

SIF Banat-Crisana are un capital social de 54,8 milioane lei.

Consiliul de Administratie al SIF Banat-Crisana a anuntat la 3 octombrie ca a decis reducerea capitalului social, fara prezinte detaliile operatiunii, care ar fi urmat sa fie anuntate ulterior primirii avizului de la ASF.

Societatea a inregistrat cel mai mic profit dintre SIF-uri in primele noua luni, de doar 36,2 milioane lei (8,2 milioane euro). Castigul este aproape trei ori mai mic decat cel consemnat in perioada similara a anului trecut, de 98 milioane lei.

Actiunile SIF Banat-Crisana au inchis sesiunea de joi la un pret de 1,027 lei, in crestere cu 0,69%. La aceasta cotatie, capitalizarea companiei este de 563,66 milioane lei (126,6 milioane euro).