La finalul lunii septembrie, SIF Oltenia detinea 1,99% din actiunile Bancii Transilvania si 3% din titlurile BRD, fata de 4,58% si, respectiv, 4,16% la inceputul anului.

Astfel, participatia la Banca Transilvania a scazut cu 2,59 puncte procentuale, iar la BRD cu 1,16 puncte procentuale, potrivit raportarilor transmise de SIF Oltenia Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

SIF Oltenia a vandut in primele noua luni titluri din portofoliu de 223,8 milioane lei (50,7 milioane euro), suma de 3,7 ori mai mare decat cea din aceeasi perioada a exercitiului financiar anterior.

Vanzarea unor pachete de actiuni din portofoliu a influentat vizibil si cheltuielile SIF Oltenia, care au urcat de 2,7 ori, la 123,2 milioane lei (aproape 28 milioane euro), fata de 45,5 milioane lei in perioada similara a anului trecut. Cresterea a fost determinata de costurile cu investitiile financiare cedate (diferenta negativa dintre valoarea contabila a titlurilor sau costul de achizitie si pretul lor vanzare), care au urcat de 3,5 ori, de la 31,7 milioane lei la 113,3 milioane lei (25,7 milioane euro).

O parte din banii incasati pentru titlurile vandute din portofoliu au fost plasati in alte actiuni, SIF Oltenia majorandu-si participatiile la companii precum OMV Petrom (+0,13 puncte procentuale), Transelectrica (+0,51 puncte procentuale) si la Transgaz (+1,06 puncte procentuale).

La sfarsitul lunii septembrie, SIF Oltenia detinea 1,16% din titlurile OMV Petrom (SNP), 6,86% din actiunile Transelectrica (TEL) si, respectiv, 1,68% din titlurile Transgaz (TGN).

Citeste si:

In cazul celor trei companii din domeniul energiei, SIF Oltenia si-a majorat participatiile in primele sase luni ale anului, dupa care in perioada iulie-septembrie a vandut o parte din titlurile Transelectrica si OMV Petrom.

Societatea de investitii financiare a cumparat in primul semestru si un pachet reprezentand 0,16% din actiunile Fondului Proprietatea, pe care l-a vandut, ulterior, in al treilea trimestru, cand aceste titluri au batut record dupa record.

SIF Oltenia a incasat in primele noua luni dividende de 35,7 milioane lei (8,1 milioane euro) de la companiile la care este actionar, suma fiind cu putin sub cea de anul trecut, de 34,9 milioane lei.

Principalii indicatori financiari ai SIF Oltenia pentru tot anul 2013 urmeaza sa fie influentati vizibil si de o tranzactie prin care societatea de investitii financiare a vandut saptamana trecuta aproape tot pachetul de actiuni pe care il detinea la Biofarm, pentru 96 milioane lei (21,6 milioane euro). Actiunile au fost vandute catre SIF Muntenia (SIF4), societate controlata de SIF Banat-Crisana (SIF1). SIF Banat-Crisana a ajuns sa detina, astfel, peste 51% din actiunile Biofarm.

In a doua parte a sedintei bursiere de luni actiunile SIF Oltenia erau tranzactionate la 1,622 lei, in crestere cu 0,12% fata de ultima cotatie de vineri. Calculata la acest pret, capitalizarea bursiera a SIF Oltenia este de 941 milioane lei (212 milioane euro).