Record in oferta Romgaz: Un "mic" investitor a subscris actiuni de 38 mil. euro

Un investitor a plasat un ordin de 168,3 milioane de lei (38 de milioane de euro) pe transa de retail din oferta Romgaz, pentru 60% din actiunile disponibile micilor investitori, detasandu-se net de subscrierile inregistrate pe acest segment, scrie Mediafax.

Investitorul doreste sa cumpere 5,26 milioane de actiuni, la pretul maxim din oferta, de 32 lei/titlu. Pe transa investitorilor de retail sunt disponibile 15% din pachetul de actiuni Romgaz pe care statul vrea sa il vanda (15% din actiunile producatorului de gaze naturale).

Cel mai probabil investitorul care a plasat ordinul de 38 milioane de euro nu a putut subscrie pe transa investitorilor institutionali, destinata doar bancilor, firmelor si fondurilor de investitii, companiilor de asigurari, fondurilor de pensii, traderilor, societatilor fiduciare, institutii financiare internationale si alte institutii financiare, inclusiv banci depozitare.

Majoritatea ordinelor de subscriere de peste 10.000 de actiuni (prag peste care nu se aplica discount) sunt de pana la 100.000 de titluri, potrivit datelor inregistrate in sistemul Bursei pana la ora 16:45.

Totusi, exceptand ordinul de 5,26 milioane de actiuni, mai sunt inregistrate cateva ordine mai mari, pentru 1,37 milioane de titluri (44 milioane lei - aproape 10 milioane euro), 937.500 de actiuni (30 milioane lei - 6,7 milioane euro) si 524.865 de titluri (16,8 milioane lei - 3,8 milioane euro).

Citeste si:
Bursa este la maxime istorice. Ce dividende vor distribui companiile?
Bursa este la maxime...

Intensitatea subscrierilor in oferta Romgaz a inceput sa creasca miercuri, in special in cazul ordinelor plasate pe transa investitorilor de retail si pentru ordine de peste 10.000 de actiuni. Astfel, la ora 16:45 erau inregistrate 463 de ordine pentru subscrieri de peste 10.000 de titluri, fata de 263 in aceeasi perioada a zilei precedente.

Totodata, volumul de actiuni subscrise a fost de 3,8 ori mai mare decat cel de marti, de la ora 16:45.
Investitorii de retail beneficiaza de reduceri doar pentru primele 10.000 de actiuni subscrise, nu si pentru GDR-uri, iar subscrierea se face la pretul maxim, de 32 lei/actiune. Incepand de marti si pana joi, ultima zi a operatiunii, discountul acordat pentru subscrierile acestor investitori este de 3%, fata de 5% in primele cinci zile ale ofertei.

Pana miercuri, la ora 16:45, in sistemul Bursei au fost inregistrate 10.004 ordine pe transa micilor investitori (9.371 de ordine la acelasi moment al zilei precedente), iar volumul de actiuni subscrise a depasit de 5,36 ori titlurile alocate pe acest segment (3,6 ori suprasubscrierea la aceeasi ora de marti). Investitorii au alocat astfel 1,489 miliarde lei (336,1 milioane euro) pentru subscrierile in aceasta transa.

Un numar de 9.541 ordine au fost plasate pentru pachete de pana la 10.000 de actiuni, iar 463 de ordine au fost pentru pachete care depasesc acest prag.

Citeste si:
Fondul Proprietatea scoate la vanzare actiuni Romgaz de 100 mil. euro
Fondul Proprietatea scoate la...

Pretul la care vor fi vandute actiunile Romgaz va fi stabilit la finalul operatiunii, in functie de subscrierile investitorilor institutionali (85% din actiunile scoase la vanzare), iar pentru micii investitori vor fi aplicate discounturile mentionate.

Statul a lansat pe 22 octombrie oferta prin care vrea sa vanda 15% din actiunile Romgaz la preturi intre 24 si 32 lei pe actiune, estimand ca va obtine intre 1,38 miliarde lei (311,7 milioane euro) si 1,85 miliarde lei (415,6 milioane euro).

Oferta se va incheia pe 31 octombrie, iar actiunile sunt vandute atat la Bursa de la Bucuresti, cat si prin intermediul unor certificate de depozit (GDR-uri) pe piata de la Londra.

Citeste si:
Nextebank cumpara 20% din Carpatica
Nextebank cumpara 20% din...
Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat ├«n 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari juc─âtori din industria rom├óneasc─â de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezen╚Ť─â pe pia╚Ťa media, ne-am propus s─â fim o surs─â de inspira╚Ťie pentru mediul de business, dar ╚Öi un canal de educa╚Ťie pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiar─â. ├Än plus, Wall-Street.ro are o experien╚Ť─â de 10 ani ├«n organizarea de evenimente B2B, timp ├«n care a sus╚Ťinut peste 100 de conferin╚Ťe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&s─ân─âtate sau imobiliare. Astfel, am reu╚Öit s─â avem o acoperire complet─â - online ╚Öi offline - pentru tot ce ├«nseamn─â business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din sec╚Ťiunea Pie╚Ťe de capital »Setari Cookie-uri