Bursa a crescut cu 0,21%, pe un rulaj de numai 13,1 milioane lei, intr-o piata unde investitorii asteapta finalul ofertei Romgaz, operatiune in care micii investitori au plasat ordine de 1,489 miliarde lei, aceasta transa fiind deja suprasubscrisa de peste cinci ori cu doar o zi inainte de final, scrie Mediafax.

Piata a deschis ziua in crestere usoara, insa, la fel ca in precedentele sedinte, rulajele au fost reduse in cazul celor mai multe actiuni.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in scadere nesemnificativa, cu 0,08%, in timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,61%.

Actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea (FP) au plasat indicele BET-FI cu 0,32% peste nivelul de marti.

In acelasi timp, cei doi indici extinsi ai Bursei, BET-XT si BET-BK, au avansat cu 0,25% si, respectiv, cu 0,94%.

Citeste si:
CORONAVIRUS Filipine devine prima ţară din lume care închide bursa
Filipine devine prima ţară...

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP). Indicele BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 13,1 milioane lei (2,9 milioane euro), aproape un sfert din lichiditatea de marti, de 50,8 milioane lei (11,4 milioane euro). Rulajul de marti a fost asigurat in proportie de 85% de transferuri mai ridicate cu actiunile BRD (BRD) si Fondul Proprietatea (FP).

"Cred ca mare parte din resurse se mobilizeaza acum pentru oferta Romgaz. Este posibil ca o parte din acesti bani sa intre si in piata dupa oferta, insa este greu de zis daca asa ceva se va intampla si mai ales cati bani vor intra pe alte actiuni. Banuiesc ca banii cu care s-au subscris la oferta Romgaz sunt adusi din alte resurse, deoarece toti investitorii se asteapta la suprasubscriere, iar dupa inchiderea ofertei se pot intoarce inapoi in banci", a afirmat un broker.

Intensitatea subscrierilor in oferta Romgaz a inceput sa creasca miercuri, in special in cazul ordinelor plasate pe transa investitorilor de retail si pentru ordine de peste 10.000 de actiuni.

Citeste si:
Antibiotice Iaşi întrerupe complet activitatea indirect productivă
Antibiotice Iaşi întrerupe...

Astfel, la ora 16:45 erau inregistrate 463 de ordine pentru subscrieri de peste 10.000 de titluri, fata de 263 in aceeasi perioada a zilei precedente. Volumul de actiuni subscrise a fost de 3,8 ori mai mare decat cel de marti, de la ora 16:45.

Un investitor a plasat un ordin de 168,3 milioane de lei (38 de milioane de euro) pe transa de retail din oferta Romgaz, pentru 60% din actiunile disponibile micilor investitori, detasandu-se net de subscrierile inregistrate pe acest segment.

Pana miercuri, la ora 16:45, in sistemul Bursei au fost inregistrate 10.004 ordine pe transa micilor investitori (9.371 de ordine la acelasi moment al zilei precedente), iar volumul de actiuni subscrise a depasit de 5,36 ori titlurile alocate pe acest segment (3,6 ori suprasubscrierea la aceeasi ora de marti). Un numar de 9.541 ordine au fost plasate pentru pachete de pana la 10.000 de actiuni.

Investitorii au alocat 1,489 miliarde lei (336,1 milioane euro) pentru subscrierile in aceasta transa.

Citeste si:
Coronavirus| Numărul deceselor poate urca DRAMATIC în UK și SUA,...
Coronavirusul poate provoca...

Pretul la care vor fi vandute actiunile Romgaz va fi stabilit la finalul operatiunii, in functie de subscrierile investitorilor institutionali (85% din actiunile scoase la vanzare), iar pentru micii investitori vor fi aplicate discounturile mentionate.

Un alt motiv pentru lichiditatea redusa din ultima perioada este reprezentat si de oferta de cumparare prin care Fondul Proprietatea vrea sa rascumpere 4,35% din propriile actiuni. Investitorii au plasat 825 de ordine prin care au fost puse in vanzare 2,627 miliarde de titluri, oferta fiind suprasubscrisa de 4,38 ori. Fondul Proprietatea vrea sa rascumpere 600 milioane de actiuni, pentru care este dispus sa plateasca 600 milioane lei (135,4 milioane euro).

Titlurile vor fi cumparate la pretul de 1 leu/actiune, cu 21% peste cotatia la care actiunile FP au incheiat sedinta de miercuri, de 0,789 lei.

Investitorii au tranzactionat miercuri actiuni Fondul Proprietatea de doar 673.000 de lei, iar pretul a scazut cu 0,75%.

Transferuri de peste 1 milion de lei au inregistrat doar actiunile OMV Petrom (2,8 milioane lei), Erste (2,8 milioane lei) si SIF Transilvania (1,4 milioane lei), BRD (1,2 milioane lei) si Banca Transilvania (1,7 milioane lei, din care un deal de 990.000 de lei).

Actiunile Erste au urmat linia de la Viena si au urcat cu 5,91%, la 115,5 lei (26,07 euro).

Erste a prezentat miercuri dimineata rezultatele financiare inregistrate in primele noua luni. Profitul net al Erste Group a scazut in primele noua luni cu 28%, la 430 milioane euro, comparativ cu 597 milioane euro in septembrie 2012, cand s-au inregistrat efecte extraordinare, scaderea costului riscului in acest an neputand compensa pierderile de venituri din dobanzi.

Actiunile Prodplast (PPL) au urcat si miercuri, cu 6,8%, la 1,9 lei, intr-o tranzactie de 876 de lei.

In precedentele trei sedinte, pretul acestor titluri a avansat cumulat cu aproape 52%, pe fondul achizitiilor realizate de Prodplast Imobiliare si SIF Oltenia (SIF5). Prodplast Imobiliare si SIF Oltenia au cumparat aproape 90% din toate actiunile Prodplast tranzactionate in precedentele trei sedinte, potrivit raportarilor transmise marti si miercuri.

Atat Prodplast Imobiliare, cat si Prodplast sunt controlate de presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, Florin Pogonaru, si SIF Oltenia.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat miercuri actiuni de 738.000 de lei, fata de 700.000 lei in sedinta precedenta.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Citește și
Știrile despre coronavirus au tăiat capitalizarea BVB cu peste 20,6 mld lei
Setari Cookie-uri