Profitul Banca Transilvania scade la 9 luni, dar compania anunta revenirea pe creditare

Banca Transilvania (TLV) a raportat pentru primele noua luni un profit net de 240,23 milioane lei (54,4 milioane euro), cu 9,5% mai redus decat nivelul din aceeasi perioada a anului trecut, iar activele totale au crescut cu 2,4% fata de finalul anului trecut, la 30,28 miliarde lei, informeaza Mediafax.

Pentru primele noua luni din 2012, banca a raportat un profit net de 265,43 milioane lei.

Profitul inainte de impozitare a urcat cu 3,5%, la 284,5 milioane lei, de la 274,82 milioane lei la finalul lunii septembrie 2012, reiese din datele transmise joi de Banca Transivania Bursei de la Bucuresti.

"Trimestrul III a fost cel mai bun pentru banca noastra pe partea de creditare, deoarece cresterea portofoliului cu 850 milioane lei in 2013 s-a inregistrat aproape in intregime in perioada iulie - septembrie. Politica BT privind relansarea creditarii da roade si reafirma angajamentul Bancii Transilvania, ca banca locala, de a finanta economia. Focusul nostru va fi, in perioada imediat urmatoare, continuarea cresterii creditarii, finantarii preponderent in lei, precum si sustinerea start-up-urilor, IMM-urilor si a clientilor persoane fizice", a declarat intr-un comunicat Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania.

Veniturile nete din dobanzi au crescut cu 14,4%, la 811,07 milioane lei, de la 708,51 milioane lei in perioada de referinta.

Citeste si:
Banca Transilvania a facut in 9 luni profit cat in tot anul 2018
Banca Transilvania a facut in...

Conform datelor prezentate, veniturile operationale ale Bancii Transilvania sunt cu 3% mai mari, de 1,147 miliarde lei.

In ceea ce priveste cheltuielile nete cu provizioanele pentru active si angajamente de creditare, acestea sunt de 280,54 milioane lei, la acelasi nivel cu cele de anul trecut.

Raportul cost/venit a fost de 50,76%, finalul lunii septembrie. Indicatorul s-a imbunatatit cu peste 1% in cursul ultimului trimestru.

Soldul creditelor este de 18,416 miliarde lei, in crestere cu 5% comparativ cu finalul anului trecut, portofoliul fiind preponderent in lei.

Citeste si:
Isărescu trage frâna de mână la creditare și spune că nu vrea...
Mugur Isărescu trage frâna de...

In functie de tipul de clienti, 51% reprezinta imprumuturi acordate companiilor cu cifra de afaceri de peste 1 milion de euro anual, iar aproape 50% sunt credite acordate IMM-urilor si persoanelor fizice.

Creditele neperformante, cu restante mai mari de 90 de zile, reprezinta 13,22% din totalul portofoliului de credite al Bancii Transilvania.

Solvabilitatea bancii este de 12,40%. Gradul de acoperire a creditelor neperformante cu provizion aferent si garantii ipotecare se situeaza la 122%.

Soldul total al provizioanelor este de 2,354 miliarde lei la 30 septembrie, cu 11% peste nivelul de 2,111 miliarde lei de la sfarsitul anului 2012.

Citeste si:
Băncile încep să depășească câștigurile de dinaintea pandemiei: Top...
Băncile încep să depășească...

In primele noua luni ale acestui an a crescut nivelul depozitelor atrase de la clienti, cu 5% fata de sfarsitul anului trecut, ajungand la suma de 24,419 miliarde lei.

Numarul de clienti activi ai bancii a inregistrat, de asemenea, o crestere in perioada mentionata de la 1,56 milioane la aproape 1,65 milioane de clienti.

Cel mai mare actionar al bancii este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), cu 14,61%.

Actiunile Bancii Transilvania au inchis sedinta de tranzactionare de miercuri la un pret de 1,418 lei/titlu. La aceasta cotatie, capitalizarea bancii este de3,128 miliarde lei (706 milioane euro).

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri