Oferta de actiuni Romgaz (SNG), cea mai mare din istoria Romaniei, a fost inchisa cu succes, micii investitori trimitand atat de multe ordine de cumparare incat nici nu ar mai fost nevoie de subscrierile investitorilor straini. In ciuda acestui fapt, investitorii de retail locali vor primi cel mai probabil maxim un sfert din actiunile scoase la vanzare, situatie care i-a infuriat atat pe acestia cat si pe brokeri.

Spre finalul zilei de joi, in sistemul bursei se inregistrasera pe transa mica a IPO-ului Romgaz ordine pentru 123,9 milioane de actiuni a caror valoare era de 3,96 mld. lei (aproape 900 mil. euro). Ordinele erau de doua ori mai mari decat toate actiunile scoase la vanzare de statul roman si de 14 ori mai mari decat transa pe care statul o rezervasera investitorilor mici.

Nivelul subscrierilor va mai creste, avand in vedere ca in sistem inca se mai introduceau ordine.

Oferta a fost vanduta atat pe Bursa de la Bucuresti (BVB) cat si pe Bursa din Londra, unde investitorii straini puteau alege sa achizitioneze actiuni Romgaz prin intermediul unor certificate globale de depozit (GDR).

Am insistat mereu ca oferta se putea face doar in Romania. Ludwig Sobolewski a fost cel mai roman dintre cei prezenti la intalnirile cu statul si intermediarii. Statul va pierde taxe de 100 mil. euro – Octavian Molnar

“Consiliul BVB si Ludwig Sobolewski (n.red. directorul Bursei) a insistat in toate intalnirile cu Oficiul Privatizarilor si intermediarii ofertei ca IPO-ul se putea face doar in Romania, dar se pare ca interesele din jurul Goldman sunt mai importante decat dezvoltarea pietei de capital locale. Culmea a fost ca la negocieri Ludwig Sobolewski a fost cel mai roman dintre cei prezenti. Am facut un calcul si in conditiile in care o buna parte din actiuni se vor tranzactiona afara, prin GDR-uri, statul roman va pierde 100 de milioane de euro anual din impozite si taxe care ar fi fost aplicate asupra brokerilor si tranzactiilor din Romania”, a declarat Octavian Molnar, directorul casei de brokeraj IFB Finwest si membru in Consiliul de Administratie al Bursei.

Acesta considera ca statul ar putea sa vanda orice companie romaneasca exclusiv prin intermediul Bursei de la Bucuresti, lipsa de bani a investitorilor fiind o falsa problema.

“Au vandut oferta fara sa faca nicio reclama in Romania si totusi uitati cat de mari au fost subscrierile. Sunt sigur ca investitorii straini ar fi venit in Romania chiar daca nu erau emise GDR-uri. Cand simti ca undeva e loc de castig te duci acolo fara probleme”, a mai adaugat Molnar.

Consortiul de intermediere al ofertei Romaz este condus de americanii de la Goldman Sachs. Din consortiu mai fac parte Erste, BCR i Raiffeisen Capital&Investment. Investitorii au putut subscrie in sucursalele BCR si Raiffeisen din Romania, insa cele doua banci nu au promovat in niciun fel oferta in unitatile teritoriale. Cititi mai mult pe aceasta tema in articolul Un bancher intrebat despre IPO-ul Romgaz: "Credeam ca s-a terminat". Cea mai mare oferta din istoria Romaniei merge catre un succes aproape anonim

Sobolewsky, BVB: Avem nevoie atat de investitori romani cat si straini. Totusi, strainii sa cumpere mai intai actiuni, si apoi sa incerce sa le schimbe

Ludwik Sobolewski, polonezul care conduce din functia executiva Bursa de la Bucuresti, a preferat sa fie mai diplomat, afirmand ca Romania are nevoie atat de investitori locali cat si internationali.

“Trebuie sa avem investitori din toata lumea. Totusi, ar fi o greseala sa spunem ca avem nevoie doar de cei straini sau ca prezenta investitorilor locali este suficienta. Oferta Romgaz a promovat bine Romania la nivel international. Structura ofertei a fost una buna”, a declarat Sobolewski.

Polonezul a fost numit in functia de CEO al BVB in aceasta vara, dupa ce in trecut a condus spre succes Bursa din Varsovia, in prezent cea mai mare piata de capital din Europa Centrala si de Est.

“Ar fi o greseala grava sa cadem prada unor opinii gresite si stereotipuri din cauza carora sa se ajunga la o alocare prea mare sub forma de GDR-uri. Celor care spun ca nu ar trebui sa fiu ingrijorat, pentru ca GDR-urile pot fi transformate in actiuni, le transmit sa cumpere mai intai actiuni, si sa nu se teama de acestea, pentru ca bineinteles si actiunile pot fi transformate in GDR-uri”, spune directorul Bursei.

Ghergus, Confident: Oferta nu este un insucces, un insucces al statului roman este prestatia Oficiului Privatizarilor

Prospectul ofertei Romgaz prevede ca in transa investitorilor mici se vor vinde 15% din totalul actiunilor din IPO. Totusi, statul si intermediarii IPO-ului pot sa mareasca acest nivel pana la 20-25%, daca gradul de subscriere pe transa de retail este de peste doua ori mai mare decat pe transa investitorilor institutionali.

Subscrierile facute de jucatorii institutionali nu sunt publice.

Sunt miliarde de euro in bancile romanesti care stau degeaba, iar statul duce marfa buna la Londra. Romania se imprumuta la un cost 5% la Londra si in pietele internationale, in vreme ce cetatenii stau cu banii la dobanzi de 3-4% - Nicolae Ghergus

“Sunt miliarde de euro in bancile romanesti care stau degeaba, iar statul duce marfa buna la Londra. Romania se imprumuta la un cost 5% la Londra si in pietele internationale, in vreme ce cetatenii stau cu banii la dobanzi de 3-4%, iar cand au ocazia unor randamente probabile de 7-10% pe an cum este Romgazul, statul le exporta. Este o situatie stupida”, afirma Nicolae Ghergus, seful casei de brokeraj Confident Invest.

Interesant de vazut va fi si pretul final la care oferta va fi vanduta, mai ales in conditiile in care s-ar putea ajunge la o situatie absurda, in care actiunile sa fie vandute la un pret mai mic de cel maxim - 32 de lei (minus discount-ul de 3-5% acordat micilor investitori), desi in piata exista deja ordine ferme de cumparare la pretul maxim pentru intreaga oferta.

Pretul de oferta este stabilit in functie de nivelul de cerere al investitorilor institutionali. Acestia pot face subscrieri la orice pret in intervalul 24-32 lei, in vreme ce micii investitori nu au putut subscrie decat la 32 de lei. In aceste conditii daca cererea pe transa institutionalilor nu este suficient de mare, statul ar putea sa incaseze mai putini bani decat daca ar accepta ordinele micilor investitori.

„Banuiesc ca pretul se va duce spre limita superioara (n.red. 30-32 lei/actiune). Chiar daca exista ordine ferme la 32 de lei pentru toata oferta, nimeni nu poate sa garanteze acum ca acesta va fi pretul. Asa a fost gandita oferta, acum nimic nu mai poate fi schimbat. Nivelul final de pret este la dispozitia Goldman Sachs. Oferta nu este un insuccces, in jur de 30 de lei este pretul rezonabil al Romgaz, insa un insucces al statului roman este prestatia OSPSI (n.red. Oficiul Privatizarilor)”, spune Ghergus.

Dumitrescu, Tradeville: Cine spune ca institutionalii sunt singura sansa de revenire a pietei ar trebui sa isi revizuiasca ipoteza

Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct al Tradeville, una dintre casele de brokeraj locale care se concentreaza in special pe investitorii de retail, spune ca ultimele IPO-uri au demonstrat unde este de fapt problema pietei.

„Cred ca cei care sustin ca investitorii institutionali sunt singura sansa de revenire a pietei locale ar trebui sa isi revizuiasca in mod critic aceasta ipoteza in contextul celor 3 IPO-uri recente, pentru ca nici la AdePlast nu subscrierile retail au fost problema”, a declarat el.

Producatorul de materiale de constructii AdePlast a incercat sa se listeze in aceasta luna pe BVB insa oferta a esuat, in ciudata faptului ca transa alocata micilor investitori a fost subscrisa in totalitate.Oficialul Tradeville subliniaza insa ca vanzarea Romgaz atat pe Bursa de la Bucuresti cat si pe cea din Londra a reprezentat solutia cea mai sigura.

Ca regula generala, cel putin 50% dintr-o oferta ar trebui sa poata fi accesat de retail - Ovidiu Dumitrescu

„Sa nu uitam ca un broker serios depune toate diligentele pentru ca oferta pe care o intermediaza sa aiba succes. Asta inseamna atat agreerea unui pret atractiv cu emitentul, cat si structurarea ofertei in asa fel incat sa maximizeze accesul la oferta de capital”, afirma Dumitrescu.

Potrivit acestuia, in cazul de fata transa alocata micilor investitori ar trebui sa se mareasca cu procentul maxim permis. „Ca regula generala, cel putin 50% ar trebui sa poata fi accesat de retail. Acest procent ar trebui sa poata fi ajustat in functie de rezultatul final al subscrierilor pentru a produce un echilbru intre interesul exprimat in cadrul fiecarei transe (retail, respectiv institutionali)”, a mai adaugat el.

Impartirea transelor, pretul de oferta precum si nivelul final al subscrierilor pe transa de retail din oferta Romgaz va fi anuntat cel mai probabil vineri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri