Actiunile Nuclearelectrica (SNN) au inchis in urcat cu 5,1%, intr-o piata in crestere cu 1,16% si unde investitorii au fost mult mai activi la tranzactionare decat in zilele precedente, ridicand lichiditatea la 52,35 milioane lei (11,8 milioane euro), scrie Mediafax.

Piata a fost pe verde inca din primele minute ale sedintei, mentinandu-se pe linia ascendenta din precedentele patru sedinte, cand a urcat cu aproape 3%.

"Piata romaneasca de capital trece printr-o perioada de optimism ridicat conferit de oferta Romgaz. Gradul mare de subscriere si sumele de bani au fost peste asteptari, insufland pietei romanesti increderea de care avea nevoie, dovedind tuturor scepticilor ca aceasta piata are potential daca lucrezi cu instrumentele potrivite. Sper ca acest exemplu sa fie suficient de pertinent pentru toti cei care decid evolutia viitoare a bursei romanesti si sa inteleaga ca putem face mult mai multe la bursa de la Bucuresti in perioada urmatoare", a declarat Mihai Chisu, broker la Swiss Capital.

Chisu se asteapta pentru urmatoarea perioada ca piata sa fie in continuare atractiva, devenind din ce in ce mai tentanta pe masura ce dobanzile bancare scad.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a crescut cu 1,09%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 1,7%.

Citeste si:
Bursa, in scadere: Aveti rabdare cu achizitiile!
Bursa, in scadere: Aveti...

In acelasi timp, actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea (FP) au ridicat indicele BET-FI cu 1,5%. Titlurile SIF-urilor au inregistrat cresteri cuprinse in intervalul 1,15 - 2,66%, dupa ce in sedinta precedenta au avansat cu 1,6% - 3,51%.

Totodata, actiunile Fondului Proprietatea au crescut cu 0,69% si au revenit peste pragul de 0,8 lei. Titlurile FP au inchis la 0,805 lei, pe un rulaj de 24,22 milioane lei.

Cei doi indici extinsi ai BVB, BET-XT si BET-BK, au avansat cu 1,26% si, respectiv, cu 1,62%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Citeste si:
SIF-urile revin pe Bursa, dupa trei sedinte de scaderi
SIF-urile revin pe Bursa,...

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 52,35 milioane lei (11,8 milioane euro), suma de peste doua ori mai mare fata de rulajul de vineri, de 25 milioane lei (5,6 milioane euro). Aproape jumatate din lichiditatea pietei a fost asigurata de transferuri cu actiunile Fondului Proprietatea.

Rulaje de peste trei milioane de lei au mai inregistrat actiunile OMV Petrom ( 6,12 milioane lei, din care doua deal-uri de 1,4 milioane lei), SIF Oltenia (4,34 milioane lei),Transgaz (4,31 milioane lei), Nuclearelectrica (3,49 milioane lei) si SIF Transilvania ( 3,18 milioane lei).

Actiunile Nuclearelectrica au intrat luni la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in locul drepturilor de alocare emise in oferta derulata in luna septembrie. Drepturile de alocare au fost suspendate de la tranzactionare in urma cu o saptamana, in vederea introducerii actiunilor. Atunci drepturile de alocare au incheiat la pretul de 10,97 lei.

Actiunile Nuclearelectrica au deschis sedinta la pretul de 11,64 lei, cu 6,1% peste ultima cotatie a drepturilor de alocare, iar ultima cotatie de luni a fost de 11,53 lei, cu 5,1% peste nivelul de inchidere al drepturilor.

Citeste si:
Bursa inchide cu cel mai mare rulaj din ultima luna
Bursa inchide cu cel mai mare...

Cotatia este cu 2,9% peste pretul de 11,2 lei/actiune la care au fost vandute titlurile pe transele investitorilor institutionali (85% din oferta) si al marilor investitori de retail (5% din titlurile din oferta).

La inchiderea sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,52%, iar piata americana a deschis tot pe verde, in contextul rezultatelor peste asteptari raportate de companii.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Bursa este inghetata. Analistii asteapta vesti de la noua sefa a FED