Bursa de la Bucuresti a crescut usor, cu 0,93%, pentru a saptea sedinta consecutiv, iar indicele general, BET-C, a incheiat la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, intr-o piata unde investitorii au continuat sa vizeze actiunile de regula lichide.

In ultimele sapte zile de tranzactionare indicele general al Bursei, BET-C, a avansat cumulat cu 5,75%. Raportat la nivelul de la finalul anului trecut, BET-C este pe plus cu 18,3%.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a crescut cu 0,95% in sedinta de miercuri si a ajuns la cel mai ridicat nivel din 18 august 2008.

Brokerii cred ca evolutia pietei este sustinuta de investitorii care au redevenit interesati de bursa, dar si de persoanele care au facut primul pas pe piata de capital odata cu oferta Romgaz (SNG) si care vor incepe sa cumpere si alte titluri.

"Majoritatea actiunilor inregistreaza cresteri in special datorita returnarii sumelor de bani din subscrierile Romgaz. Toti investitorii au folosit sumele disponibile pentru a subscrie in oferta, iar din cauza alocarii foarte reduse, acum cauta investitii in actiunilor altor companii listate. Avem un efect de crestere usor exagerat in special datorita sumelor mari care intra in piata intr-un timp foarte scurt. Majoritatea investitorilor vor sa cumpere cat mai repede pentru a nu rata eventuale cresteri. Principalele actiuni vizate acum sunt blue-chip-urile (titlurile de regula lichide - n.r.), iar urmatorul val de crestere probabil ca va veni pentru small cap-uri (companii mai mici - n.r.), undeva dupa intrarea la tranzactionare a actiunilor Romgaz (estimata pentru 12 noiembrie - n.r.)", a declarat pentru Mediafax seful departamentului de tranzactionare la Alpha Finance, Gabriel Necula.

Brokerul crede ca ordinele sunt plasate atat de investitori de retail, cat si de investitori institutionali care cauta plasamente care sa obtina randamente mai ridicate decat cele din depozitele bancare.

"Investitorii vizeaza acum in principal companiile solide si cu randamente estimate ale dividendelor foarte bune. Cred ca acest trend va mai continua o perioada, dupa care se va stabiliza si investitorii se vor orienta si catre companii mai mici, dar cu asteptari pozitive in ceea ce priveste rezultatele financiare. Avand in vedere evenimentele de pe pietele internationale, probabil ca acest moment pozitiv se va mentine pana spre sfarsitul anului", a adaugat Necula.

Indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a incheiat ziua in crestere cu 2,01%, fiind sustinut in principal de titlurile OMV Petrom (SNP) si Transgaz (TGN), care au urcat cu 2,88% si, respectiv, cu 3,44%.

Actiunile OMV Petrom au urcat pentru a opta sedinta consecutiv, timp in care pretul a crescut cu 10,95%. Compania urmeaza sa prezinte joi dimineata rezultatele financiare inregistrate in primele noua luni.

Titlurile celor cinci SIF-uri si actiunile Fondului Proprietatea au dus indicele BET-FI cu 0,43% peste ziua precedenta.

In acelasi timp, cei doi indici extinsi ai Bursei, BET-XT si BET-BK, au urcat cu 0,77% si, respectiv, cu 0,75%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de aproape 50 milioane lei (10,8 milioane euro), cu 39% peste rulajul de marti, de 35,8 milioane lei (8 milioane euro). Mai mult de doua treimi din lichiditatea de miercuri a fost asigurata de transferuri cu titlurile Fondului Proprietatea (33,8 milioane lei, din care un deal de 13,6 milioane lei).

Titlurile Fondului Proprietatea au crescut cu 0,56%, la 0,8095 lei.

In prima ora a sedintei de marti, actiunile Fondului Proprietatea au atins un nou maxim istoric, de 0,8115 lei/titlu., pretul fiind cu aproape 48% peste ultima cotatie de anul trecut, de 0,5495 lei.

In oferta de rascumparare de la Fondul Proprietatea, investitorii au plasat pana miercuri 1.090 de ordine prin care au fost puse in vanzare 2,885 miliarde de titluri, oferta fiind suprasubscrisa de 4,8 ori. Volumul de actiuni pentru care au fost plasate ordine de subscriere reprezinta 20,94% din toate titlurile FP.

Brokerii cred ca in ultimele zile ale ofertei vor fi plasate ordine pentru volume foarte mari de actiuni Fondul Proprietatea.

Fondul vrea sa rascumpere 600 milioane de actiuni, pentru care este dispus sa plateasca 600 milioane lei (135,3 milioane euro). Operatiunea se va incheia pe 14 noiembrie, iar titlurile vor fi cumparate la pretul de 1 leu/actiune, respectiv cu 19% peste cotatia la care actiunile FP au incheiat sedinta de miercuri, de 0,8095 lei.

In ultima ora a sedintei, in sistemul Bursei au fost inregistrate rezultatele ofertei publice prin care statul a vandut 15% din actiunile Romgaz, pentru 1,734 miliarde lei (aproape 391 milioane euro). Aceasta a fost cea mai mare oferta derulata in istoria Bursei de la Bucuresti.

Lichiditatea totala a pietei a urcat cu 1,128 miliarde lei (254,5 milioane euro), la 1,176 miliarde lei (264,8 milioane euro), si a atins cel mai ridicat nivel din istorie.

Precedentul record, de 489,7 milioane lei (115,8 milioane euro), a fost atins in 23 februarie 2011. Atunci BERD a vandut participatia de 5% de la BRD (BRD), pentru 454,7 milioane lei (107,3 milioane euro).

In oferta Romgaz, investitorii au cumparat 36% din actiuni sub forma de certificate de depozit (GDR-uri), care vor fi listate la bursa de la Londra, restul de 64% fiind achizitionate direct ca actiuni care vor fi tranzactionate la bursa de la Bucuresti, potrivit datelor prezentate vineri de Ministerul pentru Energie.

In sistemul BVB au fost inregistrate 12.038 de ordine, dintre care 131 pentru 45% din actiunile din oferta (785,5 milioane lei - 177,2 milioane euro). Inca 1.269 de ordine au fost introduse pentru 15,9% din titlurile vandute in operatiune (276,4 milioane lei - 62,3 milioane euro) si 10.638 de ordine pentru 4% din actiunile din oferta (66,6 milioane lei - 15 milioane euro).

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat in total actiuni de 1 milion de lei, fata de 2,3 milioane lei in sedinta precedenta.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, marile piete europene erau in crestere cu pana la 1,1%, aproape de maximul ultimilor cinci ani, datorita datelor incurajatoare privind industria Marii Britanii si a sperantelor ca Banca Centrala Europeana va reduce dobanda de politica monetara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri