Bursa de la Bucuresti a scazut usor, cu 0,44%, pentru a treia sedinta consecutiv, pe cel mai redus rulaj din ultimele patru saptamani, intrucat majoritatea investitorilor asteapta ziua de marti, cand intra la tranzactionare titlurile Romgaz (SNG).

Piata a inceput sa scada de joi, in conditiile in care investitorii au inceput sa marcheze din castigurile inregistrate in precedentele sapte sedinte, cand bursa a urcat cu aproape 6% si a atins maximul ultimilor doi ani, sustinuta de intrari noi de bani in piata datorita ofertei Romgaz.

Astfel, in ultimele trei sedinte, indicele general al Bursei, BET-C, a coborat cu 1,68%. Indicele inca se plaseaza cu 2% peste nivelul de la inceputul lunii noiembrie si cu 16,3% peste cel de la finalul anului trecut.

"Ma astept sa fie doar o corectie de moment si sa continuam trendul ascendent. Pana la finalul anului mai vad un plus 10%, cu lichiditate cu mult peste media de pana acum. Cu siguranta ca ziua de maine (marti - n.r.) va fi una deosebita in ceea ce priveste rulajul si volatilitatea pe actiunile Romgaz", a declarat pentru Mediafax directorul general al SSIF Broker, Grigore Chis.

Actiunile Romgaz vor intra marti la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), concomitent cu inceperea transferurilor cu certificatele de depozit (GDR) pe piata de la Londra.

Statul roman a vandut 15% din actiunile Romgaz prin oferta initiala pe Bursa, pentru 1,7 miliarde lei (534 milioane dolari sau 391 milioane euro). Majoritatea titlurilor au fost vandute la pretul de 30 lei/actiune, iar investitorii care au beneficiat de discount-uri (pentru subscrierile de cel mult 10.000 de actiuni) au cumparat titlurile la 28,5 lei si, respectiv, la 29,1 lei.

Investitorii au cumparat aproape 35% din actiunile Romgaz sub forma de certificate de depozit, care vor fi listate la bursa de la Londra, restul de peste 65% fiind achizitionate direct ca actiuni care vor fi tranzactionate la bursa de la Bucuresti.

Astfel, pe piata de la Bucuresti vor putea fi tranzactionate actiuni reprezentand 9,79% din toate titlurile Romgaz, iar 5,21% din actiunile companiei vor fi disponibile prin GDR-uri la Londra.

La inchiderea de luni a pietei principale, indicele BET, al primelor zece actiuni in functie de lichiditate, era in scadere cu 0,28%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, se plasa cu 0,87% sub nivelul de vineri.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri si al actiunilor Fondului Proprietatea (FP), a incheiat ziua in imediata apropiere a nivelului de vineri.

Indicele extins BET-XT a coborat cu 0,15%, iar indicele extins BET-BK a scazut nesemnificativ, cu 0,06%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de actiuni in functie de lichiditate, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Spre deosebire de sedintele precedente, rulajele au fost foarte reduse, investitorii transferand in total actiuni de 11,7 milioane lei (2,6 milioane euro), de patru ori sub lichiditatea de vineri, de 48,3 milioane lei (10,9 milioane euro). Un rulaj mai mic decat cel de luni a fost consemnat pe 15 octombrie, cand operatiunile au cumulat numai 11,3 milioane lei (2,5 milioane euro).

Mai mult de 60% din lichiditatea de luni a fost asigurata de transferuri cu actiunile Fondului Proprietatea (4,8 milioane lei) si un deal cu titluri Antibiotice Iasi (2,2 milioane lei).

Cotatia actiunilor Fondului Proprietatea a scazut cu 0,19%, la 0,798 lei. Pretul a coborat inca de vineri sub pragul de 0,8 lei, unde se mentinea de patru zile consecutiv.

In ultimele zile ale ofertei de rascumparare de la Fondul Proprietatea, in sistemul bursei erau inregistrate 1.582 de ordine prin care sunt puse in vanzare 3,651 miliarde de titluri, oferta fiind suprasubscrisa de peste sase ori. Volumul de actiuni pentru care au fost plasate ordine de subscriere reprezinta 26,5% din toate titlurile FP.

Operatiunea se va incheia joi, 14 noiembrie, iar la final administratorul Fondului, compania americana Franklin Templeton, va stabili cate actiuni va cumpara de la fiecare investitor in functie de un indice rezultat din impartirea numarului de titluri vizate la volumul pentru care au fost plasate ordine de vanzare.

Brokerii cred ca oferta va fi semnificativ suprasubscrisa si se asteapta ca in ultimele zile ale operatiunii sa fie plasate ordine pentru volume foarte mari de actiuni Fondul Proprietatea.

Fondul vrea sa rascumpere 600 milioane de actiuni, pentru care este dispus sa plateasca 600 milioane lei (134,7 milioane euro). Titlurile vor fi cumparate la pretul de 1 leu/actiune, respectiv cu 20,2% peste cotatia la care actiunile FP au incheiat sedinta de luni, de 0,798 lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat in total actiuni de 1,5 milioane lei, fata de 2,1 milioane lei in sedinta precedenta.
La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, pietele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,5%. Bursele europene au deschis ziua in urcare usoara, continuand cresterile din ultimele cinci saptamani, datorita datelor peste asteptari privind productia industriala din China.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri