Unii analisti si investitori afirma ca perioada de crestere sustinuta a aurului s-a incheiat in acest an, dupa ce a durat peste un deceniu, scrie Mediafax.
Cererea a totalizat 869 tone la nivel global in trimestrul al treilea, in declin cu 21% fata de perioada similara a anului anterior si minimul incepand cu trimestrul al treilea din 2011, noteaza Consiliul Mondial al Aurului, grup de lobby al industriei de profil.

Datele furnizate de organizatie acopera tranzactiile cu lingouri, menede, fonduri de investitii listate la bursa si cu active legate de industria aurului, precum si cererea din partea bijutierilor, producatorilor de electronice si achizitiile bancilor centrale.

"Este putin probabil sa mai obtii randamente la fel de mari precum cele din ultimul deceniu. Tehnic, perioada de crestere sustinuta s-a incheiat, pentru ca vom avea prima scadere anuala din ultimii 13 ani", a declarat directorul operational pentru investitii al Consiliului Mondial al Aurului, Marcus Grubb.

Pretul unei uncii troy de aur se afla in scadere cu 24% fata de inceputul anului, la 1.271 dolari, dupa ce incepand din 2001 a crescut in fiecare an.
Principalul motiv al scaderii din trimestrul al treilea a fost prabusirea cererii in India, traditional cel mai mare consumator de aur la nivel global. India va fi, probabil, depasita de China in acest an, potrivit Financial Times. Importurile de aur ale Indiei au inregistrat un declin de 32% in trimestrul al treilea, la 148 de tone, din cauza unor restrictii impuse de autoritati.