18 Noiembrie 2013

Campionii economiei private pe Bursa. Ce spun sefii companiilor despre listare?



Dupa o lunga perioada in care pe Bursa de la Bucuresti (BVB) nu s-a facut aproape nicio oferta de actiuni, 2013 a fost anul revenirii din acest punct de vedere, capul de afis fiind tinut de recenta listare a Romgaz. Totusi, nicio companie privata nu a mai venit pe bursa in ultimii cinci ani, desi tentative au mai existat. Wall-Street.ro a propus o serie campioni ai economiei private a caror listare ar putea sa transforme complet piata de capital. Care sunt primele sapte companii propuse si ce spun sefii acestora despre un eventual IPO?

Patrascanu, Fan Courier: As aduce compania pe Bursa daca ne-am extinde in alte tari

Evaluata la peste 100 milioane de euro de catre unul dintre proprietari, Fan Courier, liderul serviciilor de curierat rapid din Romania, ar intra in randul primelor 20 cele mai mari companii de pe Bursa de la Bucuresti daca s-ar lista si ar fi singura companie romaneasca din domeniu de pe BVB.

Felix Patrascanu, unul dintre cei trei proprietarii Fan Courier, nu exclude varianta vanzarii unui pachet de actiuni pe Bursa, dar mentioneaza ca ar fi de acord cu listarea doar daca nevoia de finantare a companiei ar creste semnificativ.

“Daca de exemplu ne-am gandi sa facem o iesire in afara granitelor, sa spunem in Bulgaria, Ungaria sau Moldova, atunci s-ar putea ca o parte din actiuni sa le scot pe Bursa. Nu am exclus niciodata complet listarea, doar ca momentan nevoia de finantare ne-o putem acoperi din surse proprii”, afirma Patrascanu.


AdePlast, singura companie privata care a avut curaj sa faca un IPO in 2013

In primavara acestui an, Marcel Barbut (foto), seful producatorului de materiale pentru constructii AdePlast, afirma in cadrul conferintei M&A Outlook 2013, organizata de Wall-Street.ro, ca doreste sa isi listeze compania pe Bursa.

"M-am casatorit cu AdePlast. Nu vreau sa vand (n.red. pachetul majoritar de actiuni), imi doresc sa listez compania pe bursa si sa o duc cat mai sus. Din momentul in care am infiintat AdePlast am luat in calcul listarea, iar acest lucru se va intampla in curand”, afirma la acel moment Marcel Barbut.

Cinci luni mai tarziu AdePlast dadea startul primului IPO privat facut in ultimii cinci ani pe BVB. Chiar daca a fost subscrisa in totalitate pe transa rezervata micilor investitori, oferta a esuat in cele din urma, institutionalii nefiind multumiti de gradul de indatorare al companiei.

In ciuda esecului, Dumitru Beze, presedintele Asociatiei Investitorilor, a subliniat ca AdePlast ar trebui sa ia in continuare in calcul o listare, insa doar dupa o serie de clarificari privind politica alocarii dividendelor.


Seful PayU: O idee buna, nu excludem listarea

Sectorul IT este de departe cel mai slab reprezentat pe Bursa din Bucuresti (BVB), de la falimentul Flamingo International, din 2011, in piata de capital lipsind cu desavarsire orice alt jucator reprezentativ din domeniu.

Daniel Nicolescu, directorul PayU, cel mai mare procesator de plati online cu cardul din Romania, spune ca ideea listarii nu i se pare una rea, insa mentioneaza ca decizia va putea sa fie luata doar de Naspers, grupul sud-african care controleaza compania.

“Este o idee foarte buna, as spune eu. Naspers, ca si grup, este listat pe bursa, evaluat la circa 26 de miliarde dolari. Acum intrebarea este daca PayU Group sau Allegro Group, la un moment dat, se va lista. Suntem o companie pregatita si nu excludem asa ceva. Sunt convins ca este o solutie care se analizeaza insa nu am nimic oficial din punctul acesta de vedere”, spune CEO-ul PayU.

Un sondaj realizat anul trecut de catre brokerii de la OTP Bank a aratat ca firmele si companiile de IT sunt printre cele mai asteptate de catre investitorii de pe Bursa.


Vom vedea RCS&RDS vreodata pe Bursa?

Aflata mai mereu in cautarea unor finantari, RCS&RDS, lider pe piata din Romania in furnizarea serviciilor de internet si de televiziune, este un candidat atipic pentru listarea pe Bursa. Pe de o parte operatorul telecom reprezinta unul dintre cele mai cunoscute branduri din Romania, care s-a dezvoltat masiv in ultimul deceniu, insa de cealalta parte datoriile ridicate si lipsa profitabilitatii din ultimii ani ar putea sa ridice semne de intrebare in randul potentialilor investitori.

Sefii companiei infiintata in 1994 au mentionat adesea posibilitatea listarii pe o bursa insa mutarea nu a fost niciodata pusa in practica, fiind amanata din diverse motive.

Cel mai recent anunt in acest sens a fost facut chiar acum doua luni, cand Consiliul de Administratie al RCS&RDS, companie controlata indirect Zoltan Teszari - unul dintre cei mai discreti oameni de afaceri locali, a convocat o Adunare a Actionarilor in care s-a discutat aprobarea atragerii de finantari in valoare totala de pana la 800 milioane de euro (sau echivalentul in orice alta moneda), pentru o perioada ce nu va depasi 10 ani.


Marcu, MedLife: Chiar daca ne-am gandi la listare pe bursa, niciun actionar nu vrea sa vanda acum

Vazuta ca una dintre companiile locale cu cele mai bune perspective de crestere, Medlife a tatonat in ultimii ani ideea listarii pe o bursa.
MedLife este in prezent lider in piata serviciilor medicale din Romania, cu afaceri de 201,6 mil. lei (45,3 mil. euro) in 2012.

“In ultima vreme nu am mai fost contactat de brokeri sau burse in vederea unei listari. Acum patru ani vorbeam despre listare pentru ca existau actionari dispusi sa vanda. In prezent insa nu stiu niciun actionar care ar vrea sa vanda, iar eu nu am intentia sa fac acest lucru in perioada urmatoare. Asadar, in prezent nu mai vorbim despre listare pentru ca si daca ne-am gandi la acest lucru, nu ar avea cine sa vanda”, a declarat Mihai Marcu (foto).

Cu patru ani in urma, Marcu vorbea despre posibila listare pe Bursa de la Varsovia pentru atragerea finantarii si a unor parteneri. Intre timp insa, in actionariatul MedLife au intrat francezii de la Societe Generale, iar planurile au fost stopate.


Happy Tour: Ne-am gandit sa mergem pe bursa, dar asteptam momentul potrivit

Initial o afacere de familie, Happy Tour este in prezent cea mai mare agentie de turism din Romania, cu afaceri de 182 mil. lei in 2012. Seful companiei, spaniolul Javier Garcia del Valle, afirma ca o listare pe bursa este luata in considerare, dar adauga faptul ca momentan actionarul majoritar nu se afla intr-un „selling mood”, dorindu-si o vanzare in conditii de piata mai bune.

“Ne gandim sa vindem, insa nu acum este momentul pentru ca vrem sa obtinem mai mult pe companie. Asadar asteptam momentul potrivit. La un moment vom face un exit iar atunci vom lua in calcul orice optiune. Fie vom ajunge la o intelegere cu cineva interesat sa cumpere direct, fie vom merge in piata de capital”, a declarat del Valle.

Pe Bursa de la Bucuresti sunt listate in prezent doar doua companii turistice, insa activitatea acestora este diferita fata de cea a grupului condus de catre Javier Garcia del Valle. Astfel, atat Turism Felix Baile Felix (TUFE) cat si THR Marea Neagra (EFO) opereaza hoteluri si alte unitati turistice in zona Baile Felix, respectiv pe litoralul Marii Negre. De asemenea, cele doua companii sunt foarte putin tranzactionate din cauza dimensiunii si a free-float-ului redus.


BitDefender, cea mai "listata" societate romaneasca. Cand isi va scoate Talpes compania in lumina reflectoarelor?

BitDefender, una dintre cele mai cunoscute marci romanesti la nivel global, a fost in ultimii ani si cea mai “listata” companie locala pe bursa. Florin Talpes, proprietarul business-ului care anul trecut a depasit 36 mil. euro, s-a declarat mai mereu un prieten al pietei de capital, insa chiar si in prezent planurile de listare sunt amanate pana cel putin in 2016.

Intrebat daca ar lua in considerare un exit complet, pe modelul altor antreprenori romani din IT care au facut astfel de mutari, Talpes scoate rapid din discutie aceasta posibilitate.

“Nu, eu personal nu am planuri de exit”, a declarat fondatorul BitDefender.

Acesta nu ar spune insa „nu” vanzarii unor pachete minoritare, mai ales avand in vedere ca fondurile de investitii il curteaza „continuu si non-stop”, dupa cum chiar el afirma.

„Poate niste sume suplimentare pe langa cele pe care le obtinem prin cresterea organica ar accelera cresterea in cota de piata, venituri si valoare a companiei. Asadar, cand vorbim de investitori, noi tinem legatura cu ei, intrucat tot timpul este posibil un astfel de eveniment”, mentioneaza cunoscutul antreprenor.




Citeste si