Consortiile Raiffeisen Capital&Investment-Deutsche Bank AG Londra si Swiss Capital-BT Securities-UBS Limited au depus, joi, oferte pentru furnizarea de servicii de consultanta in vederea vanzarii participatiei detinute de stat la Romtelecom, scrie Mediafax.

Consortiul Swiss Capital-BT Securities-UBS va fi asistat de casa de avocatura Musat&Asociatii.
Termenul initial pentru depunerea ofertelor a fost stabilit pentru 14 noiembrie, dar a fost prelungit pana joi, 21 noiembrie, ora 12.00, la solicitarea potentialilor investitori, conform unui anunt al Ministerului pentru Societatea Informationala din 5 noiembrie.

Firmele intersate trebuie sa dovedeasca ca au participat in ultimii 10 ani in calitate de consultant in cadrul unor proiecte de privatizare la companii de stat cu o cifra de afaceri de cel putin 2,5 miliarde de lei sau au finalizat un contract de consultanta cu o valoare de cel putin 1,3 miliarde de lei la companii de stat.
O alta cerinta este ca ofertantii sa fi participat in ultimii 5 ani in calitate de consultant in investitii financiare pe piata de capital sau vanzari de pachete de actiuni cumulate in mediul privat in valoare de cel putin 500 milioane de lei.

Criteriile de selectare sunt alternative si, in cazul unui consortiu/asociere, autoritatea contractanta solicita indeplinirea oricaruia din aceste criterii de catre cel putin un membru al asocierii/consortiului.

"Viitorii ofertanti trebuie sa dovedeasca ca in ultimii trei ani au realizat o cifra medie de afaceri de minim 1 miliard de lei. In cazul unui consortiu/asociere, se solicita indeplinirea acestui criteriu de catre cel putin un membru al asocierii/consortiului. De asemenea, viitorii ofertanti trebuie sa nu fi avut, in ultimii trei ani, contracte de consultanta incheiate cu Romtelecom, Cosmote Romania si Hellenic Telecommunications Organization (OTE)", se mai spune in anunt.

Documentatia licitatiei a costat 10.000 de euro. Atributiile consultantului vor consta in acordarea de asistenta pe tot parcursul procesului de privatizare, elaborarea strategiei de privatizare si propunerea metodei de privatizare, se mai spune in comunicat.
Participarea la procedura de selectie a fost conditionata si de depunerea unei garantii de participare de 2,3 milioane de lei.

Raiffeisen Capital&Investment a mai participat la ofertele de vanzare de actiuni Transgaz (finalul anului 2007 si aprilie 2013) si Romgaz (octombrie 2013).

In primele zece luni ale acestui an, Raiffeisen Capital&Investment a intermediat tranzactii de 2,68 miliarde de lei (15,08%), insa rulajul urmeaza sa creasca in luna noiembrie, cand au fost inregistrate in sistemul Bursei rezultatele ofertei Romgaz (1,128 miliarde de lei, valoarea actiunilor Romgaz vandute pe piata locala).
Swiss Capital a intermediat, impreuna cu BT Securities, oferta pentru listarea Nuclearelectrica (septembrie 2013) si este cel mai activ broker de la Bursa de la Bucuresti, cu un rulaj de 3,493 miliarde lei (19,66% cota de piata) in primele zece luni din acest an.

Statul a mai incercat sa privatizeze Romtelecom si in 2005 si in 2008, dar ambele initiative au esuat.
Pachetul majoritar de actiuni al Romtelecom este controlat de grupul elen de telecomunicatii OTE, care detine 54,01% din capital din anul 2001.

OTE a devenit actionar la Romtelecom in 1998, cand a preluat 35% capitalul social al companiei si a primit dreptul de uzufruct pentru inca 16% din actiuni pentru 675 milioane de dolari. Grupul elen a devenit actionar majoritar la operatorul roman in 2003, sporindu-si participatia la 54,01% din capital, contra sumei de 273 milioane de dolari.

Romtelecom este actionar la Cosmote Romania, al treilea operator local de telefonie mobila, cu o participatie de 30%, si la NextGen Communications, o companie care activeaza pe piata telecom din 2008, unde detine toate actiunile.
NextGen furnizeza servicii de internet, televiziune prin cablu si telefonie fixa in peste 120 de localitati urbane si rurale.

Datele ministerului privind situatia financiara a Romtelecom in ultimii trei ani releva ca in 2010 a fost inregistrata o pierdere de 232,02 milioane de lei la o cifra de afaceri de 3,02 miliarde de lei.
In 2011, pierderea companiei a urcat la la 884,64 milioane de lei la o cifra de afaceri de 2,8 miliarde de lei, in timp ce in 2012 a fost inregistrat un profit de 312,63 milioane de lei la o cifra de afaceri de 2,73 miliarde de lei.
La finele anului 2012, Romtelecom avea 6.850 de salariati.
Principalii concurenti ai companiei sunt RCS&RDS si UPC Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri