Potrivit raportarilor oficiale, banca a inregistrat in intervalul iulie – septembrie 2013 un minus de 1,3 miliarde dolari din tranzactiile cu valute, marfuri si instrumente financiare cu venituri fixe. Pierderea este cea mai mare inregistrata de Goldman in piata Forex de la inceputul crizei financiare. Celelalte segmente de activitate ale bancii au fost profitabile in T3.

Doua surse apropiate companiei americane spun ca pierderile au fost cauzate de pozitiile luate pe valute din tari emergente. Numele acestor monede nu se stiu, insa Goldman anticipase ca Rezerva Federala americana (FED) va incepe sa isi reduca programul de stimuli financiari. Surprinzator insa, FED a anuntat ca isi va mentine achizitiile masive de titluri de stat, iar in aceste conditii Goldam a ramas cu poztitii care au fost “absolut anihilate”, dupa cum spune una dintre surse.

In cadrul unei conferinte telefonice in care au fost discutate rezultatele financiare, Harvey Schwartz, CFO-ul Goldman a declarat ca rezultatele proaste din tranzactiile valutare au fost cauzate de unele “dificultati in administrarea inventarului”, precm si de volumele in scadere tranzactionate de catre clienti.

Mai multi analisti au cerut detalii, Kian Abouhossein – reprezentant al JPMorgan, intreband de ce Goldman a fost nevoita sa “tinta inventar” intr-o piata atat de lichida. Schwartz a refuzat sa comenteze.