Piata de capital romaneasca are nevoie de schimbarea reglementarilor si a legilor care in momentul de fata descurajeaza investitiile straine in actiunile locale, listarea unor companii majore in urmatorul an nefiind in masura sa rezolve problema de lichiditate a pietei, considera Ludwik Sobolewski (foto) directorul Bursei de la Bucuresti (BVB).

“Chiar daca am avea 10 IPO-uri Romgaz in 2014, problemele Bursei nu s-ar rezolva iar situatia din piata nu s-ar schimba substantial. Am avea din nou niste IPO-uri excelente, cu debuturi foarte bune, dupa care rulajele ar incepe din nou sa scada. Acum platim si suferim din cauza lipsei deschiderii pe care Romania si piata de capital romaneasca o are pentru investitorii straini. Reglementarile si cerintele impuse investitorilor straini trebuie schimbate”, a declarat Sobolewski in cadrul seminarului EU-COFILE organizat de Alpha Bank, ARB si BNR.

Romgaz (SNG) s-a listat pe Bursa in aceasta luna, interesul pentru actiunile producatorului de gaze fiind urias. Pe transa de retail subscrierile au depasit de 18 ori oferta. In primele doua zile de tranzactionare pe bursa actiunile au inregistrat rulaje in medie de 61 mil. lei, insa ulterior lichiditatea s-a redus. In sedinta de ieri, actiunile Romgaz au avut un rulaj de 13,4 mil. lei.

Retail jobs

Suntem singurul stat UE unde investitorii straini trebuie sa aiba agenti fiscali. La acest lucru se adauga si alte lucruri precum muntele de documente pe care acestia trebuie sa le furnizeze, sau faptul ca nu toate societatile listate in Romania isi distribuie dividendele direct prin Depozitar

“Investitorii straini nu tranzactioneaza actiuni romanesti nu din cauza ca au o parere negativa despre societatea X, ci din cauza ca resping barierele si cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca pentru a intra in piata locala. Suntem singurul stat UE unde, pentru a patrunde, investitorii straini trebuie sa aiba agenti fiscali. La acest lucru se adauga si alte lucruri precum muntele de documente pe care acestia trebuie sa le furnizeze, sau faptul ca nu toate societatile listate in Romania isi distribuie dividendele direct prin Depozitar", mentioneaza Ludwik Sobolewski.

Citeste si:
BVB: Conducerea Bursei va fi asigurata de Alin Barbu
BVB face lumina: Conducerea...

Daca nu va mai dura intre 14 zile si 6 luni pentru ca un investitor strain sa intre pe bursa locala, atunci vom vedea intrari de capital in Romania”, mentioneaza CEO-ul Bursei de la Bucuresti

Sobolewski sustine ca Romania si Ucraina sunt singurele tari din regiune care au sansa sa isi dezvolte puternic piata de capital, pe modelul Poloniei.

“Imi doresc ridicarea pragului pentru detinere la BVB. Vreau sa am o sustinere clara din partea actionariatului”

Mircea Ursache, vicepresedintele ASF responsabil pentru piata de capital, a anuntat miercuri ca Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) propune Camerei Deputatilor sa majoreze pragul de detinere la Bursa la 33% din actiuni, de la 5% in prezent, decizia finala urmand sa fie luata in Parlament.

Directorul BVB sustine masura si afirma ca are nevoie de o concentrare a actionariatului astfel incat deciziile importante pe care vrea sa le ia sa poate sa fie votate cu usurinta in Adunarile Generale ale Actionarilor din viitor.

Citeste si:
Anul începe cu un IPO de succes pe bursa românească - ABN Systems
Anul începe cu un IPO de...

Ar fi un lucru pozitiv deoarece in viitor vrem sa luam masuri importante pentru dezvoltarea BVB si vreau sa am o sustinere clara din partea actionariatului in AGA

“Este o schimbare dorita si de mine. In primul rand majorarea pragului ar imbunatati lichiditatea actiunilor BVB. De asemenea, ar duce probabil si la anumite schimbari in actionariat in sensul concentrarii. Ar fi un lucru pozitiv deoarece in viitor vrem sa luam masuri importante pentru dezvoltarea BVB si vreau sa am o sustinere clara din partea actionariatului in AGA”, a declarat Sobolewski.

Seful Bursei de la Bucuresti a mentionat si faptul ca in ciuda aspectelor pozitive, modificarea legii privind pragul pentru detinere trebuie realizata astfel incat BVB sa nu devina o tinta usoara pentru o preluare ostila.

“ASF ar trebui sa priveasca cu atentie tranzactiile si sa aiba un cuvant de spus atunci cand se face o tranzactie majora cu un pachet de actiuni BVB”, a mentionat polonezul.

Citeste si:
Fondul Proprietatea nu mai așteapă mila statului și aduce...
Fondul Proprietatea nu mai...

Actiunile Bursei au inchis ieri in crestere cu 0,7%, pana la 27,1 lei. Avand in vedere aceasta cotatie, compania este evaluata la 207,9 mil. lei (46,8 mil. euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Sișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-sef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri