Bursa de la Bucuresti a crescut cu 0,93%, intr-o piata unde rulajele au scazut usor, iar actiunile Fondului Proprietatea (FP) au urcat cu 0,8%, atingand un nou maxim istoric, de 0,8175 lei/titlu. Piata a fost pe verde inca de la deschidere, urcand in prima jumatate de ora cu aproape 1%, iar volumele de tranzactionare au continuat sa fie mai ridicate doar pentru unele actiuni lichide, scrie Mediafax..

"Nu numai pe bursa locala volumele sunt in scadere, acest lucru l-am observat si pe burse europene dezvoltate. Aceasta situatie este determinata de faptul ca bursa din SUA este inchisa joi, cu ocazia sarbatorii Zilei Recunostiintei, si pentru ca maine activitatea va fi doar o jumatate de zi", a declarat Alexandru Pasalan, trader la firma de brokeraj NBG Securities Romania.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in crestere cu 0,93%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,52% peste nivelul de miercuri.

"Avand in vedere ca piata este in apropierea nivelului maxim din ultimii cinci ani (in cazul indicelui BET - n.r.) o corectie de mica amploare pare inevitabila. Daca acest lucru nu se va intampla insa in urmatoarea saptamana, cred ca vom continua pe acelasi trend pana la inceputul anului viitor, pentru ca, istoric vorbind, decembrie este luna cu cele mai bune randamente pe actiuni", a mai spus traderul de la NBG Securities.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,62%. Actiunile a patru SIF-uri au urcat cu 0,3% - 1,42%, titlurile SIF Oltenia au scazut cu 0,16%, iar actiunile Fondului Proprietatea au crescut cu 0,8%.

In sedinta precedenta, titlurile SIF-urilor au urcat cu 2,2% - 4,6%, dupa ce vicepresedintele ASF Mircea Ursache, responsabil de piata de capital, a afirmat ca autoritatea ar putea permite SIF-urilor sa cumpere actiuni intre ele, sa isi rascumpere titluri, iar in viitor ar putea propune si modificarea pragului de detinere.

"Nu cred ca este ceva speculativ pe SIF-uri. Interesul ramane ridicat, acest lucru fiind evidentiat si de volumele tranzactionate. Euforia din sedinta precedenta m-a surprins avand in vedere ca pozitia oficialilor ASF a fost exprimata inca de la inceputul mandatului. Cu siguranta ca aceste propuneri se vor reflecta si in pretul actiunilor in viitor, iar daca se vor materializa, vor exista multi investitori doritori sa le detina in portofoliu", a mai spus Pasalan.

Actiunilor SIF-urilor au inregistrat joi rulaje de 470.000 (SIF Moldova) - 5,9 milioane lei (SIF Oltenia), fata de tranzactiile de miercuri, de 3,1 milioane lei (SIF Muntenia) si 7 milioane lei (SIF Oltenia).

Cei doi indici extinsi asi BVB, BET-XT si BET-BK, au incheiat sedinta de joi in crestere cu cate 0,89%.
Indicele BET-XT reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de actiuni in functie de lichiditate, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 38,4 milioane lei (8,6 milioane euro), aproape la jumatatea rulajului de miercuri, de 70,8 milioane lei (15,9 milioane euro). Aproape 80% din lichiditatea de joi a fost asigurata de transferuri cu actiunile Fondului Proprietatea (17,8 milioane lei), SIF Oltenia (5,9 milioane lei), SIF Transilvania (aproape 2,7 milioane lei), SIF Banat-Crisana (aproape 2,3 milioane lei) si OMV Petrom (2 milioane lei).
Titlurile Fondului Proprietatea au urcat cu 0,8% si au atins un nou record, de 0,8175 lei/actiune.

Actiunile Romgaz (SNG) au stagnat, la 35,59 lei, ramanand foarte aproape de pretul maxim atins in ziua listarii, de 35,95 lei. Cel mai mare pret platit joi pentru actiunile producatorului de gaze naturale a fost de 35,72 lei/titlu, cu numai 0,64% sub maximul din ziua listarii.

Ultima cotatie de joi a actiunilor Romgaz la BVB este cu 18,63% peste pretul din oferta prin care statul a vandut 15% din actiunile producatorului de gaze naturale. Cotatia este, totodata, cu 22,3% si, respectiv, cu 24,88% peste preturile la care investitorii de retail au cumparat actiunile cu discount (3% si 5%). Majoritatea titlurilor din oferta au fost vandute la pretul de 30 lei/actiune, iar investitorii care au beneficiat de discount-uri (pentru subscrierile de cel mult 10.000 de actiuni) au cumparat titlurile la 28,5 lei si, respectiv, la 29,1 lei.

Pe piata de la Bucuresti, investitorii au transferat 20.029 de actiuni Romgaz, iar pe bursa de la Londra, la finalul sedintei de la BVB, erau rulate 75.560 de certificate de depozit (GDR) Romgaz. Fiecarui certificat de depozit ii corespunde o actiune Romgaz.

La bursa de la Londra, pretul GDR-urilor a crescut cu 1,07%, la 10,88 dolari (35,49 lei), iar operatiunile au insumat 818.000 de dolari (2,6 milioane lei).

Actiunile Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au urcat cu 3,32%, la 28 lei. In cursul sedintei pretul a ajuns pana la un maxim de 28,37, atingand cel mai ridicat nivel din ultimul an si jumatate. Operatiunile au insumat 692.000 de lei.
Evolutia vine in contextul in care Autoritatea de Supraveghere Financiara va propune Camerei Deputatilor sa majoreze pragul de detinere la Bursa la aproape 33% din actiuni, de la 5% in prezent, decizia finala urmand sa fie luata in Parlament.

Actiunile Impact Developer&Contractor (IMP) au urcat semnificativ si joi, cu 13,59%, dupa ce miercuri au sarit cu 15%, limita maxima de variatie admisa pentru majoritatea titlurilor de la BVB. In ultimele doua saptamani pretul acestor actiuni a avansat cumulat cu aproape 83%.

La inchiderea sedintei, aceste titluri au fost cotate la 0,418 lei, acesta fiind cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani si sase luni. Pretul actiunilor Impact a urcat de 3,6 ori, pe fondul schimbarilor din actionariat.
Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 247.000 de lei, fata de 446.000 de lei in ziua anterioara.
La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, marile burse europene erau in crestere cu pana la 0,4%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri