Bursa a incheiat in stagnare, intr-o piata unde cei mai multi investitori au trecut pe pozitii de asteptare, iar cateva tranzactii mai mari cu actiuni Fondul Proprietatea (FP), BRD (BRD), OMV Petrom (SNP) si Nuclearelectrica (SNN) au ridicat lichiditatea la aproape 41 milioane lei, informeaza Mediafax.

Piata a fluctuat foarte usor inca din primele minute, iar rulaje de peste 100.000 de lei au inregistrat actiuni emise de doar 14 din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB si la sectiunea titlurilor internationale.

Investitorii au transferat in total actiuni de 40,8 milioane lei (9,1 milioane euro), cu putin peste rulajul de joi, de 40 milioane lei (8,9 milioane euro). Mai mult de 80% din lichiditatea de vineri reprezinta transferuri cu actiunile Fondului Proprietatea (10 milioane lei), OMV Petrom (9,9 milioane lei, inclusiv trei deal-uri de 6,4 milioane lei), BRD (9,5 milioane lei, din care doua deal-uri de 2,7 milioane lei) si un deal cu titluri Nuclearelectrica (3,4 milioane lei).

"Se pare ca piata a intrat intr-o zona de rezistenta care pentru moment se dovedeste mai puternica decat anticipam. Probabil ca acest moment de respiro este determinat atat de corectiile inregistrate in zilele anterioare de bursele externe, cat si de «epuizarea puterii de cumparare» a investitorilor. Cred ca nu avem de ce sa ne ingrijoram, ci mai degraba situatia trebuie tratata cu rabdare, deoarece aceste momente sunt cele mai bune pentru achizitii la preturi convenabile. Astfel, vedem ca unii investitori profita de aceasta situatie si cumpara actiuni care ar putea determina in viitor randamente importante. Din aceasta categorie fac parte miscarile actiunilor OMV Petrom si BRD, unde din cauza unor vanzari masive preturile continua sa evolueze la niveluri mici, dar care fac aceste companii foarte atractive. In acelasi timp, vedem o crestere a deal-urilor cu aceste titluri. Din punctul meu de vedere, este doar o chestiune de timp pana vom asista la epuizarea pachetelor puse la vanzare si intrarea preturilor pe o traiectorie ascendenta", a declarat directorul de tranzactionare al Intercapital Invest, Mihai Muresian.

Cele mai mari deal-uri cu actiunile OMV Petrom si BRD au fost realizate in jurul orei 12:00. Tranzactiile negociate cu actiunile OMV Petrom au fost realizate la un pret usor peste cel de joi, iar deal-urile cu titlurile BRD au fost operate la 8,95 lei, cotatie similara celei de joi.
Pe piata principala, actiunile OMV Petrom au incheiat ziua in scadere cu 0,22%, la 0,4575 lei, in timp ce titlurile BRD au crescut cu 0,34%, la 8,98 lei.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in stagnare, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,29% sub nivelul de joi.
In acelasi timp, indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri si Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 0,42%. Titlurile celor cinci SIF-uri au inregistrat cresteri cuprinse intre 0,24% si 1,37%, iar actiunile Fondului Proprietatea au scazut nesemnificativ, cu 0,06%.

Fluctuatii foarte usoare au inregistrat si cei doi indici extinsi ai Bursei, BET-XT si BET-BK. Indicele BET-XT a crescut cu 0,16%, iar BET-BK a avansat cu 0,14%.
Indicele BET-XT reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de actiuni in functie de lichiditate, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Titlurile Transgaz (TGN) au deschis ziua in crestere usoara, insa apoi s-au intors pe rosu, iar la inchidere erau in scadere cu 0,57%, la 183,55 lei. In sedinta precedenta, aceste actiuni au coborat cu 3%, in urma anuntului Fondului Proprietatea (FP) privind posibila vanzare a unei parti sau a intregului pachet de actiuni detinut la companie.

Operatiunile realizate vineri cu actiunile Transgaz au insumat 2,2 milioane lei.
Corectia titlurilor Impact Developer&Contractor (IMP) a incetinit la 2,67%, dupa ce la deschidere a fost de 14%. In ultimele trei zile, pretul acestor titluri a scazut cu 25,96%, dupa 13 sedinte consecutive in care au urcat de 2,5 ori, pe fondul achizitiilor realizate de cei mai mari actionari ai companiei, oamenii de afaceri Gheorghe Iaciu si Adrian Andrici.

Investitorii au tranzactionat vineri actiuni Impact de 147.000 de lei, iar pretul a ajuns la 0,4302 lei.
Cotatia a urcat in acest an de peste 5 ori, evolutia fiind sustinuta in principal de intrarea lui Iaciu in actionariatul Impact, titlurile companiei atingand marti cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani si sapte luni.
Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat actiuni de 264.000 de lei, fata de 882.000 de lei in sedinta precedenta.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,9%, dupa cinci sedinte consecutive de scadere, linia fiind urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care avansau cu pana la 0,5%. Pietele au urcat mai vizibil, contrar asteptarilor, dupa publicarea unor date mai bune decat estimarile privind piata muncii din SUA.

Fed urmareste cu atentie evolutia economiei americane pentru a determina daca este suficient de puternica ca banca centrala sa reduca programul de achizitii de obligatiuni, in prezent in valoare de 85 miliarde dolari/luna. Conducerea Fed a semnalat ca ar putea reduce programul in lunile urmatoare, daca situatia economica se imbunatateste suficient. Lichiditatile semnificative introduse astfel in sistemul financiar au sustinut cresterea burselor la nivel global in ultimii ani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri