Casa de brokeraj Swiss Capital a ramas pentru al treilea an consecutiv pe primul loc in topul intermediarilor de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), cu un rulaj de 4,66 miliarde lei si o cota de piata 17,23%.

Bursa de la Bucuresti a crescut in acest an cu 20%, iar capitalizarea a urcat cu 37% (36,1 miliarde lei), la 133,82 miliarde lei (29,98 miliarde euro), sustinuta de cresterea preturilor si de listarea Nuclearelectrica (capitalizare de 3,15 miliarde lei) si Romgaz (13,17 miliarde lei). Swiss Capital a facut parte din consortiul care a intermediat listarea Nuclearelectrica, scrie Mediafax.

Raiffeisen Capital&Investment s-a plasat pe locul secund in topul brokerilor, cu transferuri de 4,58 miliarde lei, respectiv 16,94% din piata. Firma de brokeraj a fost implicata in cele mai mari tranzactii derulate pe piata (listarea Romgaz, oferta statului la Transgaz, plasamentele derulate de Fondul Proprietatea la Transgaz si Petrom si un plasament BERD la Petrom). RCI a intermediat si o oferta de obligatiuni Raiffeisen Bank in valoare de 225 milioane lei.

Statul a vandut actiunile Romgaz pentru 1,734 miliarde lei (aproape 391 milioane euro), operatiunea reprezentand cea mai mare oferta din istoria Bursei.
Consortiul care a intermediat oferta a fost format din Raiffeisen Capital&Investment, banca americana Goldman Sachs, Erste si BCR. Astfel, BCR s-a plasat pe pozitia a treia in topul brokerilor, cu un rulaj total de 4,28 miliarde lei, respectiv 15,84% din piata. BCR a intermediat impreuna cu cehii de la Wood oferta de rascumparare de actiuni derulata de Fondul Proprietatea (FP), in valoare de 600 milioane de lei (135 milioane de euro).

Topul primilor zece brokeri este completat de Wood & Company Financial Services (3,37 miliarde lei - 12,47% din piata), SSIF Broker (2,3 miliarde lei - 8,53% din piata), BRD Group Societe Generale (969 milioane lei - 3,58% din piata), BT Securieties (788 milioane lei - 2,91% din piata), NBG Securities (735 milioane lei - 2,72% din piata), IFB Finwest (572 milioane lei - 2,12% din piata) si Tradeville (464 milioane lei - 1,72% din piata). Astfel, primele cinci case de brokeraj acopera 71% din valoarea tranzactiilor.

Citeste si:
Economist BCR: Alegerile anticipate ar elimina incertitudinea fiscala
Alegerile anticipate ar putea...

Evolutia pietei de la Bucuresti a fost influentata in principal de cele mai importante piete externe, care au stabilit noi maxime istorice, fiind alimentate de lichiditatile semnificative injectate de marile banci centrale pentru sustinerea economiilor. Desi piata a crescut semnificativ in acest an, indicii BET si BET-C inca sunt cu 40% si, respectiv, cu 55% sub maximele istorice atinse in 2007.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
eMAG se gandeste la bursa. Iulian Stanciu vorbeste despre o listare pe BVB
Setari Cookie-uri