Bursa a crescut cu 1%, intr-o piata unde actiunile Rompetrol Rafinare au urcat cu aproape 15%, dupa ce premierul Ponta i-a cerut ministrului delegat pentru Energie sa pregateasca, impreuna cu Ministerul Justitiei, un proiect de act normativ prin care Guvernul sa aprobe memorandumul cu Rompetrol.

Actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au urcat cu aproape 15%, limita maxima de variatie admisa pentru majoritatea actiunilor de la BVB, si au ajuns la pretul de 0,0503 lei. Operatiunile au insumat 207.000 de lei, cel mai ridicat rulaj din ultimele 11 luni.
In piata mai sunt disponibile la tranzactionare aproape 0,7% din actiunile Rompetrol Rafinare, in conditiile in care The Rompetrol Group si alte companii din grup controleaza 54,63% din titluri, iar statul detine 44,69% din actiuni. Grupul Rompetrol este detinut de compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan.
"Titlurile Rompetrol Rafinare au inregistrat in prima parte a sedintei o lichiditate slaba si o evolutie indecisa, iar apoi au inceput sa creasca dupa aparita declaratiei premierului privind intentia de a aproba memorandumul cu Rompetrol. Aceasta stire a creat un entuziam ce a dus la o crestere de aproape 15 procente", a declarat, citat de Mediafax, Simion Tihon, broker la Prime Transaction.
Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului delegat pentru Energie, Constantin Nita, sa pregateasca, impreuna cu Ministerul Justitiei, un proiect de act normativ prin care Guvernul sa aprobe memorandumul cu Rompetrol, spunand ca vrea sa salveze compania si imaginea tarii fata de investitori.
Vicepresedintele grupului Rompetrol, Azamat Zhangulov, a afirmat la finalul anului trecut ca investitiile din acest an ale Rompetrol in Romania vor depinde de semnarea memorandumului.
Potrivit memorandumului, statul va incasa 200 milioane dolari prin rascumpararea de catre compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan a unui pachet de 26,69% din actiunile Rompetrol Rafinare. Partile convin, de asemenea, sa constituie un fond de investitii kazak-roman, sub forma unei societati cu structura actionariatului 80% The Rompetrol Group si 20% statul roman, care va investi in proiecte din domeniul energetic.
Inca din primele minute, piata a fost usor pe verde, iar punctul maxim de crestere a fost atins chiar la inchiderea sedintei, cand indicele general al Bursei, BET-C, a fost pe plus cu 0,97%.
"Inceputul de an a fost umbrit putin de evolutia usor pesimista a pietelor internationale, insa cred ca momentul a trecut si a reaparut interesul pentru companiile solide fundamental. Sedinta de astazi (marti - n.r.) pare sa fie o prima zi in care piata se dezomorteste. Investitorii institutionali incep sa isi faca simtita prezenta prin cateva deal-uri, focusati in continuare pe companiile din categoria blue-chip", a afirmat brokerul.
Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat sedinta in crestere cu 0,64%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a urcat cu 0,66%.
In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 0,68%. Titlurile SIF-urilor au inregistrat cresteri cuprinse intre 0,35% si 1,54%, iar actiunile Fondului Proprietatea au urcat cu 0,59%.
Indicele extins BET-XT s-a plasat cu 0,62% peste ziua anterioara, iar indicele extins BET-BK a incheiat pe plus cu 0,94%.
Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.
Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 43,7 milioane lei (9,7 milioane euro), suma de aproape trei ori peste rulajul de luni, de numai 15,4 milioane lei (3,4 milioane euro). Aproape trei sferturi din lichiditatea de marti a fost asigurata de actiunile Bancii Transilvania (8,1 milioane lei, din care un deal de 7,5 milioane lei), Fondul Proprietatea (7,3 milioane lei, inclusiv o tranzactie negociata de 3,4 milioane lei), Erste (7 milioane lei), OMV Petrom (5,2 milioane lei, inclusiv un deal de aproape 1,9 milioane lei), SIF Oltenia (4,5 milioane lei, din care trei deal-uri de 2,6 milioane lei),
Pe piata principala, actiunile Bancii Transilvania au crescut cu 1,24%, la 1,63 lei, iar titlurile Fondului Proprietatea au avansat cu 0,59%, la 0,85 lei.
Actiunile Erste au urmat linia de la Viena si au urcat cu 5,96%, la 120 lei, pe primul rulaj din piata principala.
"SIF-urile raman un prim potential vanzator de actiuni Erste, iar astazi este si o conjunctura favorabila in situatia in care se pastreaza tendinta de reducere a expunerii pe aceasta banca", a mai spus Tihon.
Rulaje de peste 1 milion de lei au mai inregistrat actiunile Transgaz (2,4 milioane lei), Romgaz (2,1 milioane lei), Transelectrica (2 milioane lei) si Bursa de Valori Bucuresti (1 milion de lei, din care un deal de 782.000 de lei).
Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de doar 152.000 de lei, fata de 245.000 de lei in sedinta precedenta.
La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,9%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri