Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut miercuri rata dobanzii de politica monetara de la 4%, la 3,75%. Politica de reducere a dobanzii cheie s-a intensificat incepand cu iulie anul trecut, de atunci si pana in prezent BNR realizand cinci scaderi consecutive, timp in care actiunile de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au crescut in medie cu 21%.

In pietele dezvoltate deciziile de politica monetara sunt asteptate cu interes de catre investitori, care adesea iau hotarari cu privire la alocarea portofoliul de investitii in functie de aceste semnale date de catre bancile centrale.

In cazul Romaniei analistii spun ca deciziile BNR au avut un impact pozitiv asupra pietei de capital, insa nu au reprezentat factorul determinant care a generat evolutiile foarte bune inregistrate pe BVB in ultima jumatate de an.

“Revenirea actiunilor si a Bursei din perioada iulie 2013 si pana in prezent poate sa fie pusa pe seama a trei factori: in primul rand, a contat faptul ca Romania a aratat stabilitate macroeconomica, reusind sa mentina stabil atat cursul cat si indicatori precum cei ai inflatiei, deficitului sau somajului. In al doilea rand, listarile (n.red. ale Romgaz si Nuclearelectrica) au atras interes pentru bursa locala, dar si pentru restul segmentelor de piata. In al treilea rand, au contat alti factori precum contextul economic si bursier european si deciziile de politica monetara luate de catre BNR”, este de parere Iulian Panait, conferentiar in cadrul Universitatii Hyperion.

Evolutie dobanzii de politica monetara vs BET-C

El considera ca pe termen lung companiile listate si, implicit, investitorii in acestea vor beneficia de politica BNR de scadere a dobanzii cheie.

“Din punct de vedere fundamental, odata cu reducerea dobanzilor, companiile au acces mai facil la finantare, se pot dezvolta mai rapid si isi pot creste marjele de profit. Pentru actionari este fara indoiala un element pozitiv care conteaza pe termen lung. Discutand si din punct de vedere al comportamentului investitorilor, se poate vorbi despre o migratie dinspre instrumentele financiare cu venit fix, catre actiuni si tot ce inseamna ‘equity’”, a mai adaugat Iulian Panait.

Anul trecut, BNR a redus dobanda cu 1,25 puncte procentuale, pana la 4% pe an. Banca centrala a taiat dobanda in mai multe etape, de la nivelul de 5,25% pe an, stabilit in martie 2012. Prima scadere din 2013 a fost la inceputul lunii iulie (de la 5,25% la 5% pe an), aceasta fiind urmata de inca trei ajustari, in august (la 4,5% pe an), in octombrie (la 4,25% pe an) si in noiembrie la 4%.

Analistii se asteapta ca dobanda de politica monetara sa fie redusa in continuare, sau in cel mai rau caz sa fie mentinuta la nivelul actual.

Pe Bursa de la Bucuresti majoritatea actiunilor au inchis anul 2013 in crestere, beneficiind totusi atat de un context extern favorabil, cat si de o perioada in care pe plan local s-au desfasurat mai multe oferte de vanzare sau cumparare de actiuni, care au trezit interesul investitorilor.

BVB a terminat anul trecut cu a sasea cea mai mare crestere din Europa si pe locul 15 in clasamentul mondial al burselor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri